Overraskende ny forskning: D-vitamin kan styrke immunforsvaret mod kræft

Af: Martin Hansen

Foto: Shutterstock

Et forskningsstudie har afsløret en mulig fordel ved D-vitamin i kampen mod kræft, som måske kan ændre fremtidige behandlingsstrategier.

Forskere har opdaget, at D-vitamin ikke kun er vitalt for knoglesundheden, men også kan spille en afgørende rolle i forbedringen af kroppens immunforsvar mod kræft.

Studiet, som blev udført på mus, viste, at D-vitamin fremmer væksten af en bestemt type tarmbakterie, Bacteroides fragilis, hvilket forbedrer dyrenes immunitet mod kræft.

Mus, der blev fodret med en D-vitaminrig kost, viste større modstandsdygtighed over for eksperimentelt transplanterede kræftformer og en forbedret respons på immunterapi.

Det skriver The Independent

Forskningsteamet fra Francis Crick Instituttet var overraskede over at opdage, at D-vitaminets virkning er særlig målrettet mod specifikke celler i tarmen, som derefter øger niveauet af Bacteroides fragilis. Dette fænomen bidrog til, at tumorerne voksede mindre, hvilket tyder på, at mikroben forbedrer musenes immunitet mod kræft.

Selvom resultaterne er lovende, understreger forskerne behovet for yderligere undersøgelser for at bestemme, om lignende effekter kan observeres hos mennesker.

Caetano Reis e Sousa, leder af immunobiologilaboratoriet på instituttet, bemærkede, at selvom resultaterne er spændende, er der stadig meget, der skal forstås om, hvordan D-vitamin kan påvirke tarmmikrobiomet og dermed bidrage til en styrket kræftimmunitet.

Forskningen åbner op for mulige nye veje inden for kræftbehandling og forebyggelse, men eksperterne advarer om, at man ikke bør foretage sig radikale ændringer i sin D-vitaminindtagelse uden først at konsultere en sundhedsfaglig.

Flere studier er nødvendige for at bekræfte disse indledende fund og for at forstå de præcise mekanismer, hvorved D-vitamin påvirker menneskers immunitet mod kræft.