Overset dødsrisiko ved diabetes 2

Af: helse-redaktionen

Selvom langt de fleste med diabetes 2 dør af en hjertekar-sygdom, så er det andre følgesygdomme, der får størst opmærksomhed hos de ramte.

Hjertekar-sygdomme er den hyppigste årsag til dødsfald hos personer med type 2-diabetes, Det er derfor virkelig vigtigt at kende til de risici, der er forbundet med at have diabetes 2 og hjertekarsygdom. Men folk med diabetes 2 frygter langt mere andre følgesygdomme så som blindhed og amputation, som ellers ved en velreguleret diabetes 2 er ret sjældne.

Læs også: Pas på dit hjerte – du har kun ét

Det viser en ny undersøgelse, udarbejdet af YouGov og Kompas Kommunikation for Boehringer-Ingelheim. Undersøgelsen omfatter 907 danskere med type 2-diabetes.

Hjertekar-sygdom kan udvikle sig på grund af en kombination af hyperglykæmi (forhøjet blodsukker) og frie fedtsyrer i blodet, som kan beskadige blodkarrene. Blodkarrene kan blive fortykkede og lukke for blodstrømmen, som kan føre til hjerteproblemer og blodpropper i hjernen.

Læs også: Hjertekarsygdom og paradentose

Udover at være den den hyppigste årsag til dødsfald hos personer med type 2-diabetes, har hver tredje med type 2-diabetes også en hjertekarsygdom – svarende til 2-3 gange flere end den generelle befolkning.

Har du diabetes 2, er det derfor vigtigt, at du taler med din læge om din forhøjede risiko for også at udvikle en hjertekar-sygdom.

 

3 typer hjertekar-sygdomme

Kranspulsåresygdom (i de blodkar, der forsyner hjertemusklen) –

Cerebrovaskulær sygdom (i de blodkar, der forsyner hjernen) –

Perifer arteriesygdom (i de blodkar, der forsyner arme og ben.)

Overset risiko

50-75 pct. af patienter med type 2-diabetes dør af hjertekarsygdom (typisk hjertesygdom eller slagtilfælde). Alligevel frygter mange mennesker med type 2-diabetes i højere grad andre følgesygdomme end hjertekarsygdom.

Blindhed: 79 pct.

Amputation: 67 pct.

Nyresygdom: 57 pct.

Mindst 68 pct. af personer med type 2-diabetes, som er 65 år eller derover, dør af hjertekarsygdom.

16 pct. af personer med type 2-diabetes, som er over 65 år, dør af blodprop i hjernen. Fremhævet – evt. en splatter

Vidste du at:

Svær overvægt, manglende fysisk aktivitet, rygning, forhøjet blodtryk og dårligt kontrolleret blodsukker samt stress og dårlig søvnkvalitet øger risikoen for hjertekar-sygdomme hos folk med diabetes 2.

Det kan du selv gøre for at minimere din risiko:

Har du diabetes 2, er det vigtig at:

Holde en optimal vægt

At dyrke regelmæssig motion

Spise sundt – undgå for meget mættet fedt (kød- og mejeriprodukter) – Vælg umættede fedtstoffer i stedet (Fisk og planter.)

Spar på saltet!

Undgå stress og vrede

Stop med at ryge.