Overvægtige gravide kvinder har brug for støtte

Af: Mette Bernt

Foto: Colourbox

Siden november 2012 har det været muligt for gravide med et BMI på over 30 at deltage i et projekt på Hvidovre Hospital. Hvilke erfaringer giver projektet, og hvad sker der, når kvinderne har født?

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er, at kvinder med et BMI på over 30 helst ikke skal tage mere end 6-9 kg på i løbet af en graviditet. Det mål arbejder man ud fra i projektet på Hvidovre Hospital, hvor 600-700 svært overvægtige gravide indtil nu har deltaget. Mellem 62,5 og 65 pct. af kvinderne har tabt sig ved at spise sundere og røre sig mere. Jordemoder og diætist Annette Weisleder, som vejleder kvinderne i projektet, glæder sig over de mange succeshistorier og har et ønske om, at kvinder i hele landet får samme muligheder.

En trist tendens af overvægtige gravide

Når Annette Weisleder siger, at vi skal støtte overvægtige gravide kvinder, er det sagt i sammenhængen “…og der bliver flere og flere af dem”. En trist tendens, som hænger sammen med, at der er flere og flere overvægtige unge. Hvad kvinderne vejer, når de bliver gravide, er ét aspekt af overvægten. Et andet er, hvor meget de tager på undervejs i graviditeten. Ekstra kilo, som mange desværre aldrig kommer af med igen.

– 10-12 kg er passende at tage på, når man er gravid og har en normalvægt, men gennemsnittet ligger i dag på 15 kg, siger Annette Weisleder.

Der er dog masser af optimisme at spore, når hun fortæller om resultaterne af projektet, hvor hun kommer helt tæt på de gravide kvinder.

Vi skal bygge kvinderne op

Som jordemoder arbejder Annette Weisleder med gravide kvinder som hele mennesker, der også har et familieliv, et arbejdsliv og ofte rigtigt mange udfordringer. Hun ser det som én af sine vigtigste opgaver at gøre kvinderne bevidste om deres stærke og svage sider, fordi de kan bruge denne indsigt, når de skal føde.

– De overvægtige kvinder ved udmærket godt, at de vejer for meget. Det handler derfor ikke om, at sundhedssystemet gennem hele graviditeten skal minde dem om, at de er for tykke, siger hun.

Nogle læger mener ifølge den erfarne jordemoder og diætist, at vægten er en privat sag. Selv ser hun kosten som noget meget personligt og fremhæver, at en del af vores identitet ligger i vores indkøbskurv. Så hun er opmærksom på, at man skal være varsom, men det betyder ikke, at man ikke skal støtte kvinderne, for det er lettere at komme af med 10 kg end 50.

– Gravide er følsomme, men de er ikke syge. Jeg vil gerne hjælpe dem til at få en fantastisk oplevelse. De skal føle, at de har fået en sejr, når de har født. Jeg har samme tilgang, når det handler om vægttab. Det handler om at bygge kvinderne op.

Mange af kvinderne, som deltager i projektet, fortæller om alt det sårbare, og Annette Weisleder er meget opmærksom på, at de udleverer sig selv ved at fortælle om deres kost. I hendes samtaler med kvinderne, fokuserer hun derfor på det positive:

– Det handler ikke om, hvad de ikke har opnået, men hvad de har opnået. Rose dem for at være godt på vej og så fokusere på: Hvad fungerede for dig sidst, du var på slankekur?

Små skridt fra starten

I projektet på Hvidovre Hospital, som kører frem til udgangen af 2015, noterer man vægt og BMI på kvinderne, når de får foretaget en nakkefoldsscanning. Er deres BMI over 30, inviterer man dem til at deltage. Annette Weisleder vil gerne, at de gravide kommer i gang fra starten. Til gengæld er hun ikke striks med, om de altid får de 100 pct. rigtige grøntsager.

– Vi arbejder ud fra Sundhedsstyrelsens, Små skridt, og aftaler fra gang til gang, hvad kvinderne gerne vil arbejde med til næste gang. De får udleveret en skridttæller, og det optimale er, hvis de går 11.000 skridt pr. dag. Især dem, der har et stillesiddende job, men det behøver ikke at være fra den ene dag til den anden. Et delmål kan eksempelvis være at gå 5.000 skridt.

Det er vigtigt at komme i gang med den sunde kost og motionen tidligt i graviditeten, fordi det bliver vanskeligere at bevæge sig jo mere, man vejer.

– Der har været meget fokus på alkohol og rygning, men der er også brug for, at vi støtter kvinderne i forhold til kost og motion, men det er vanskeligt at få tid til det hele i en konsultation, hvor vi også skal veje, måle blodtryk og skønne barnets vægt m.m., siger Annette Weisleder og taler for, at der bliver sat mere tid af til længere og også hyppigere konsultationer, fordi det går i vasken, hvis der går for lang tid imellem.

Kommunerne skal på banen

Annette Weisleders ønske er, at alle kommuner tilbyder vejledning i kost og motion til gravide kvinder, der har et BMI på 30. Derudover har hun et ønske om, at kvinderne får mulighed for at støtte hinanden:

– Jeg kunne tænke mig, at man laver grupper, hvor de gravide mødes, motiverer hinanden og taler om: Hvad virker for dig, og hvad virker for mig?

Argumentet er, at det er meget lettere at have fokus på at tabe sig, mens man er gravid. Når kvinderne først har født, er det langt vanskeligere, fordi de måske får for lidt søvn, skal amme og i det hele taget koncentrere sig om barnet. Og så er der lidt dominoeffekt: Bliver børnene overvægtige, er mødrene bedre klædt på til at støtte børnene.

– Det kan være vanskeligt at få forældrene med, når børn er overvægtige, men når de har mærket på deres egen krop, at det gør en forskel, hvad de spiser, og at de får mere energi af at dyrke motion, så er de meget mere motiverede for også at hjælpe deres børn. Men hele indsatsen kræver, at vi følger op efter fødslen, siger Annette Weisleder og slutter af med ønsket:

– Kommuner, kom nu ind, støt kvinderne, de er super seje og så motiverede, når de er gravide.

 

Små skridt

Er ikke en slankekur men en vægttabsguide, der har fokus på at skabe varige livsstilsændringer gennem små forandringer. Du finder Små skridt på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk

.5 gode grunde til motion, når du er gravid
* Du får en bedre graviditet

* Du får en bedre fødsel

* Du kommer hurtigere på benene igen

* Du kommer i gang med en livsstilsændring, som gør en forskel på den lange bane

* Du minimerer risikoen for, at dit barn også bliver overvægtig