På apoteket efter Daniels mange medicinpræparater

Af: Ursula Holton/Foto: sundhed.dk

Eva er glad for, at hun nu selv kan følge med i sin søns medicinoplysninger på sundhed.dk. 7-årige Daniel får nemlig mange forskellige præparater dagligt.

– Der er noget forebyggende antibiotika og så noget blodtrykssænkende, blodfortyndende og immundæmpende medicin, fortæller 35-årige Eva, mens hun regner sig frem til, at sønnen Daniel får omkring 18 sprøjter med medicin hver dag fordelt på fem præparater.

Daniel blev født med en sjælden stofskiftesygdom, og han var kun fem måneder gammel, da familien fik at vide, at en lever- og nyretransplantation var nødvendig, hvis hans liv skulle reddes. Selvom det lykkedes at finde nye organer til Daniel, lever han i dag med et markant nedsat funktionsniveau, som betyder, at han kræver familiens fulde opmærksomhed.

– I dag er Daniel en fantastisk og livsglad dreng, men som familie skal vi hele tiden være hundrede procent på, forklarer Eva, som blandt andet står for at holde styr på, at Daniel får den rette medicin.

Medicinkortet på sundhed.dk

Fremover vil Eva bruge Medicinkortet på sundhed.dk til at få overblik over Daniels mange recepter. Her kan hun og alle andre forældre til mindre børn skifte fra deres personlige profil på Medicinkortet til de børn, hvor forældremyndigheden er registreret digitalt. Både på egne og på andre forældres vegne glæder Eva sig over denne mulighed, som hun fremover vil bruge, inden hun stiller sig i kø på apoteket.

– Det kan i den grad være svært at huske, om en recept skal fornyes. Recepten på ét præparat udløber på ét tidspunkt, mens et andet præparat udløber på et andet tidspunkt, og det er altså frygteligt irriterende at have stået i kø på apoteket for så at finde ud af, at man ikke kan få den medicin, som man lidt akut står og har brug for, fortæller hun og tilføjer:

– Inden jeg får fat i en læge på Rigshospitalet, og inden han får oprettet en recept, kan der altså godt gå lidt tid, så jeg synes virkelig, at det er rart, hvis jeg kan komme uden om den slags situationer ved at holde overblik over Daniels recepter hjemmefra.

Glemt hvad lægen sagde

I medicinkortet kan Eva også se den aftalte dosering af Daniels præparater, ligesom hun kan tjekke, hvordan medicinen skal tages, og hvornår behandlingen skal påbegyndes og afsluttes. Disse oplysninger er især vigtige at have adgang til, mener hun.

– Nu er Daniels situation jo ret ekstrem, men jeg tror, de fleste kan nikke genkendende til, at man nogle gange sidder hos lægen og får en masse forskellige oplysninger, som man så efterfølgende ikke kan huske. Lige inden jeg går ud af døren, kan jeg for eksempel få at vide, at Daniel skal have noget medicin over nogle bestemte dage, og så kommer jeg hjem og har fuldstændig glemt, hvad jeg aftalte med lægen. Her er det virkelig smart, at man kan gå ind og tjekke op på tingene i stedet for, at man skal ringe til lægen for at få det gentaget, fortæller Eva, som derfor også håber, at hun på et tidspunkt også vil kunne få adgang til Daniels data i den elektroniske patientjournal på sundhed.dk.

– Jeg synes, det kunne være dejligt, hvis man lavede det på samme måde som i Medicinkortet, så man selv kan logge ind og så skifte over til barnets journal. Det ville altså gøre tingene lidt mere overskuelige for os forældre.

 


Daniel havde ikke overlevet uden organdonation

Hvert år rammes mange ligesom Daniel af så alvorligt organsvigt, at de kun kan overleve, hvis de får et nyt organ. Siden Daniel fik nye raske organer, har Eva hjulpet til hos Oplysning hos Organdonation, hvor hun opfordrer til at tage stilling til organdonation.
På sundhed.dk har du mulighed for at registrere, om du vil være organ-donor med eller uden dine pårørendes accept. Ligesom Medicinkortet finder du tilmelding til organdonation ved at logge ind i sundhedsjournalen på sundhed.dk med dit NemID.

Børns medicinoplysninger i Medicinkortet

Som forælder eller værge kan du i Medicinkortet på sundhed.dk få adgang til de samme oplysninger om børns medicin, som du kan om egen medicin. Du kan se børn, som du har forældremyndighed over, hvis barnet er født efter 27. maj 2004, eller hvis forældremyndigheden er afgjort i Statsforvaltningen og er blevet registreret i CPR-registret efter 27. maj 2004. Forældres adgang til deres barns data ophører, når barnet fylder 15 år.Har du adgang til dit barns data kan du i Medicinkortet se:
• Navnet på medicinen, som barnets læge har ordineret til barnet
• Hvor meget medicin barnet skal tage og for hvad
• Hvornår barnet skal begynde og stoppe med at tage medicin, som ikke er en fast/varig behandling
• Hvordan barnets medicin skal tages
• Recepter fra 2 år tilbage
• Apoteksudleveringer

Det kan du ikke finde på i Medicinkortet:

1. Vaccinationer – gå til fmk-online.dk

2. Tilskudssaldo

3. Mulighed for direkte receptudlevering/receptfornyelse

Adgang til Medicinkortet sker ved at logge på sundhed.dk ved hjælp af NemID.