På rette kurs med Low FODMAP og lidt mere

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Colourbox

Maria Rosenvold er én af de godt 800.000 danskere, der lider af irritabel tyktarm. Hun har gennemgået talrige undersøgelser og behandlinger også den hotte FODMAP diæt, som er den mest anerkendte kur mod Irritabel tyktarm. Men der skulle mere til, for at Maria fik det bedre.

 

Siden barndommen har 43-årige Maria Rosenvold altid haft “noget med maven”. Men det var først,  da hun var i 20erne, at hun fik lægernes ord for, at hendes symptomer måtte skyldes en irritabel tyktarm.

For kort tid siden deltog hun i DR TV´s sundhedsprogram og kom i den forbindelse i kontakt med klinisk diætist Mette Borre, som siden har behandlet hende. Og det har været en succes, fortæller Maria:

– Jeg er ikke sygdomsfri men har fået det klart bedre, siden jeg begyndte hos Mette. På få måneder har jeg nok fået det 20 pct. bedre, fortæller Maria, der i de sidste tre år har været på LOW FODMAP-diæten. Men i Marias tilfælde var diæten ikke tilstrækkelig. Hun var stadig med jævnlige mellemrum oppustet og led fortsat af forstoppelse. Typiske råd til folk med irritabel tyktarm, IBS, er at de skal spise groft og fiberrigt – og så dyrke motion. Det gjorde Maria. Men det skulle vise sig, at hun spiste fibre, som for hende var de forkerte.

Der findes tre typer for IBS, og Maria har den variant, der også medfører forstoppelse.  Den type er den sværeste at afhjælpe. Inden Maria kom til Mette Borre, havde hun været igennem hele behandlingsmøllen hos forskellige specialister både i offentligt og privat regi – bl.a. på Gentofte Sygehus og Privathospitalet Hamlet, hvortil hun var blevet henvist, fordi de her behandlede efter LOW FODMAP-diæten.

Sammen med Mette Borre  har Maria nu fundet frem til en række justeringer og ændringer, som tilsyneladende fungerer godt for Maria.

Først og fremmest var problemet, at hun fik for få af de rigtig gode fibre. Derfor led hun for et år siden af kvalme og svimmelhed pga  skjult forstoppelse. Maria spiste for meget frugt og for meget af de fine salat-typer. Og så kan hun ikke tåle rugbrød.

– Mette har også lært mig, hvor vigtigt det er at have et stabilt afføringsmønster. Derfor har jeg skullet gøre en stor indsats for at ændre på mine daglige rutiner og i stedet indføre nye vaner. Især er det vigtigt at komme på toilettet i fred og ro om morgenen, fortæller Maria.

Når hun sidder på toilettet, bruger hun en lille skammel.

– Det er Mettes opfindelse. Jeg sætter benene op på skamlen, og det gør, at jeg sidder i den rigtige vinkel til, at tarmen kan tømme sig bedre, fortæller Maria, der selv om hun er på diæt ikke føler sig begrænset i det daglige.

-Det handler især om at holde øje med mængder og aldrig at fylde sig for meget..

Maria er handelsskolelærer og bestræber sig altid på at undervise, mens hun står op. Hun ved, at det for hende får store konsekvenser, hvis hun sidder for meget ned.

Hun ved også, at det sætter sine spor på hendes tarmsystem, når regelmæssigheden i hverdagen bliver brudt.

– For nylig skulle jeg med tog til Vejle for at deltage i en konference og måtte tage den mad, jeg kunne få undervejs. Resultatet var, at jeg sidst på dagen lignede en højgravid i niende måned, fortæller Maria, der deler dagligdag med mand og tre børn.

– Vi spiser den samme mad. Men jeg spiser bare 25 pct mindre af de ting, jeg skal passe på med. Noget, vi dog aldrig bruger i madlavningen, er løg og hvidløg. Vi har prøvet at få det ind i kosten igen, men det fungerer bare ikke. I stedet bruger vi det grønne fra forårsløg til at give smag. Det handler om at være lidt kreativ og finde nogle fif, der virker, fortæller Maria, der også er begyndt at gå nogle lange ture hver dag. Hun kan mærke på sit tarmsystem, at motion har en god virkning. Hun har også rigtig gode erfaringer med yoga, der virker beroligende på tarmen – og så har hun også planer om at begynde at løbe. Indtil videre bliver det dog ved tanken, fortæller hun.

 

___________

 

Marias madplan

Morgenmad

Havregrød med blåbær og hirse. Putter gerne lidt kanel og ahornsirup på toppen.

Kiwi, banan – men kun et enkelt stykke frugt

Frokost

Salat med grønkål, revet gulerod og quinoa. Fetaost og nødder – især valnødder.

Grønne bønner

Kogt æg

Lidt kød – men Maria spiser primært vegansk eller vegetarisk, da hun har svært ved at fordøje kød – med undtagelse af f.eks. kylling

Sidst på dagen

En smoothie – kun et enkelt glas. Lavet af f.eks. avocado, mynteblade og rismælk

Aftensmad

Typisk masser af grøntsager – gerne wokretter.

Maria tåler ikke rugbrød – hun kan godt spise speltbrød, især hvis brødet er lavet på basis af surdej.

Hun spiser ikke mælkeprodukter. Selv om det ikke er dokumenteret, at folk med IBS ikke tåler gluten og laktose, så har Maria fået det bedre ved at undgå dem