Hudpleje – trin for trin – eller lag på lag!

Af: Lise Grosmann/BeautyBlog.dk

Foto: Colourbox

Korea er langt væk, men det tog os ikke længe at adoptere deres hudplejerutiner. Måske ikke med alle 10 – eller flere – step, men mange lærte sig lag-på-lag og ikke mindst ordet essence. Men, hvad skal på hvad, og hvornår er nok nok – eller måske ligefrem for meget?

På godt og på ondt optager vores hud i en eller anden grad, hvad der lander på den. Til det uønskede hører forureningspartikler, og til det gode hører fugt og beskyttelse. Men som tiden går synligt hen over huden, stiger håbet måske om at kunne forbedre.

Og vist kan man det. Både rette op på skader, booste hudens forsvar og forbedre dens udseende. Endda uden at hoppe på 10-trins rutinen. For ikke bare koster det kroner, alt for mange lag-på-lag kan indebære en risiko for at blande ting, der aldrig skulle have været blandet og kan spolere hinandens effekt. Og i øvrigt har huden altså begrænset appetit, så de sidste lag kan meget vel være dyrt spildte kroner.

 

#Trin 1 – må aldrig springes over

Også, hvis man ikke bruger makeup, er rens hver aften nødvendigt, for ingen af os lever i et rent miljø uden potentielt skadelige stoffer. Ude som inde. De mange micellar-rensevand er en nem måde at klare det nødvendige, og de tager også øjenmakeup. Om morgenen er et splash køligt vand i ansigtet fuldt tilstrækkeligt eller – ikke mindst til den sensitive hud – et mist med kildevand. Har man problemer med urenheder, er en T-zone peeling efter rens effektiv til at holde porerne rene.

Bioderma Sensibio H2O micelle solution, 189 kr. for 500 ml. Avène Thermal Spring Water, fås i flere størrelse til priser fra 40 kr. til 95 kr.

 

#Trin 2 – fugt før fugt, fordi det virker

En af de gode ting, der fulgte med K-beauty trenden er, at vi fik erstattet skintonic med alkohol med toners. I mange af dem er fermenterede ingredienser, som skaber balance på huden og mindsker risiko for irritation. Men de giver samtidig den gode fugtbase, der gør huden ekstra villig til at slubre den efterfølgende pleje. Er man ivrig, efterfølges toneren af essence, der – hvis det følger reglen – er som en
toner med ekstra plus på ingredienssiden. Men forvirringen hersker, så produktet her med bl.a. fermenterede ingredienser kaldes lotion.

Clinique Turnaround Revitalizing Lotion, 185 kr. for 200 ml.

 

#Trin 3 – for forandring og forbedring

Hvis man vil forandre og forbedre – mindske pigmentpletter, glatte rynker, mindske porer, stramme op og lignende – så er et serum det produkt, der præsterer mest. Enten det nu er et seriøst fugtboost, potente antioxidanter eller igangsættende peptider. Og/eller vitaminerne A, B3 og C, som altid er et godt valg, fordi de har flere talenter med A-vitaminet som den ukronede dronning af hudforbedring. Og det gælder lige fra akne og pigmentpletter til rynker og fasthed. I kapslerne her er retinolet godt beskyttet mod lys og iltning.


Ecooking A-vitamin kapsler, 349 kr. for 60 kapsler.

 

#Trin 4 – barriereforbedring og beskyttelse

Hudens elementære behov – foruden rensning – er fugt og fedt, og når det er aktuelt UV-beskyttelse. Plus meget gerne antoxidanter, så der spærres for den ravage, frie radikaler kan forårsage. Til de mest effektive antioxidanter hører Q10 og C-vitamin. Q10 med bonus som celle-energi-booster og C-vitamin med bonus som hudtoneforfinende og opstrammende. Denne creme har høj koncentration af begge.

Nivea Q10 plusC Energy Skin Sleep Cream, 139,95 kr. for 40 ml Der er også dag-og øjencreme i serien.

 

HUSK!

Et serum med de mange aktive ingredienser skal altid tæt på huden, altså efter toner og før creme, mens en eventuel ansigtsolie skal på efter fugt.