På sporet af misbrug

Af: Anine Sommer

Foto: Kirsten Gjerding

Hvad er et misbrug? Er det, når du drikker en gang om måneden eller ryger to pakker smøger hver dag?

Jeg tror ikke, at der er noget helt præcist svar på det. Jeg tror dog, at et misbrug er et problem. Man har et misbrug, fordi at man enten er syg eller har et problem. Hvis du sidder alene derhjemme og drikker dig i hegnet for at få dine følelser væk, er du ikke rask. Hvis du har en trang til at cutte eller skade dig selv, fordi du ikke kan være i din egen krop eller har det psykisk dårligt, har du brug for hjælp.

Det er ikke sundt at gå med så mange tanker i hovedet, at du i sidste ende har lyst til at dø. Og det største problem er, at der er så mange, der har det sådan. Specielt unge.

Men hvem skal man gå til, hvis man føler sig alene? Hvis man føler, at man har mistet alt og ikke har noget familie, nogle venner eller andet støtte?

Jeg ved meget om det her emne, selv om jeg kun er 14 år. Jeg har prøvet mange ting og har nok også haft noget, der minder om et misbrug. Jeg er ikke nogen psykolog eller har taget en tre år lang uddannelse for at lære om det her emne, men jeg har erfaring og ved derfor, hvordan det er. Jeg kender følelserne, jeg kender tankerne, jeg kender alt.

Og hvis du spørger mig ”hvordan får jeg det bedre?”– så kan jeg ikke svare på det. Den eneste, der kan, det er dig.

Knugende ensomhed

Jeg havde gået i alt for lang tid med alle tankerne selv. Jeg delte det ikke med en eneste person, og der var ingen, der vidste, at jeg havde det så dårligt. Ikke engang folk, som betød rigtig meget for mig, og som jeg stolede mest på. Jeg følte mig alene og urolig, og det er der sikkert rigtig mange, der kan relatere til.

Jeg har dog endelig fundet ud af, at jeg bliver nødt til at tale om mine problemer, men dog arbejder jeg stadig på det den dag i dag og synes stadig, at det er utrolig svært. Men alting tager jo tid.

Der er folk, der lever i desperation hele deres liv, fordi at de ikke gør noget ved, at de har det dårligt. Og nej – der er ikke nogen bog, hvor der står helt konkret, hvad du skal gøre, og du kan heller ikke google dig frem til det. At have det dårligt er en menneskelig følelse, og det er kun dig, der kan finde ud af, hvordan du bliver glad.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan du kommer over din sorg. Der er ikke nogen opskrift, for det kommer an på dig og din personlighed. Hvis du har tabt dig selv, er du nødt til at finde dig selv igen. Hvis du selvskader, er du nødt til at stoppe. Hvis du ikke kan være i dig selv for alle de følelser og tanker, du har, er du nødt til at finde ud af, hvordan du kan leve med dem.

Selvfølgelig kan du få råd, og selvfølgelig kan du få hjælp, men du er også nødt til at være med i det.

Jeg har flere gange hørt voksne og andre mennesker spørge: ”Hvorfor drikker unge, når de ved, at det ikke er sundt?”.

Ja, det er usundt, og i sidste ende forstår jeg det heller ikke 100 pct. Problemet er bare, at de ikke kender årsagerne. Der kan være mange årsager, og hvis jeg skulle remse dem alle op, kunne jeg sidde her i al evighed.

De mest almindelige årsager er nok, at man har det dårligt og prøver at få følelserne væk eller bare vil have det sjovt. Alle ved, at hvis man drikker, tænker man ikke, og jeg tror, at det er det, man prøver at udnytte, når man misbruger.

Mange former for misbrug

Når man drikker til fest, gør man det nok også for at slå sig mere løs. Alkohol kan tage hårdt fat og ende med at blive et misbrug. Men et misbrug behøver da ikke være alkohol. Det kan være cigaretter, selvskade, hash eller andre stoffer.

Men hvad er et misbrug så? Når jeg hører ordet “misbrug”, forbinder jeg det med, at man gør noget, man ved er dårligt for at få ens problemer væk. Der er jo mange former for misbrug. Helt fra ekstremt misbrug til et, man knap nok ved eksisterer.

Alt for mange unge og generelt bare mennesker har et misbrug, og det er langt fra sundt.

Et misbrug kan være noget af det sværeste at komme ud af, fordi at du har så mange følelser i det. Men når man ved, at det er den rigtige vej, hvordan kan det så gøre så ondt og være så hårdt?

Forestil dig, at du skal undvære din computer, telefon eller hvad du nu bruger mest. Du har nu ingen teknologi. Kan ikke komme på Facebook, sende sms’er eller komme på nogen anden form for netværk. Det ville de fleste mennesker nok ikke have det så godt med, da internettet er en kæmpestor del af vores dagligdag.

De svære følelser

Hvis vi så siger, at en 16-årig pige for første gang skal stoppe med at cutte i sig selv, vil hun nu ikke længere have en nem og direkte måde at få sine følelser væk på. Hun skal nu gå med alle tankerne og følelserne i sin krop og kan først få det bedre, når hun har været gennem en lang proces. Men det er jo godt? Det vil i sidste ende hjælpe hende, og hun vil få det bedre?

Det vil i det fleste tilfælde være det, der sker. Men det er stadig svært, fordi at det hos nogle er en lige så stor del af deres dagligdag (måske endda større) som internettet.

Jeg har valgt at skrive det her essay, fordi at jeg altid har haft det på hjerte, men aldrig rigtig har vidst, hvordan jeg skulle komme ud med det. Jeg har altid haft stor interesse for dette emne, fordi at det er så stort et problem. Og det skal stoppes.

 

 

Artiklen er et af bidragene fra Helses essay-konkurrence om misbrug, som blev afholdt i samarbejde med Center for Ludomani. KABS Viden og Novavi.