8 personer
2 kg blåmuslinger
15-20 små eller 10-12 store rejer eller
jomfruhummer
500 g suppeurter, f.eks. løg, gulerødder,
bladselleri og persillestilke
½ flaske hvidvin
500 g hjertemuslinger, kan udelades
500 g blæksprutter (2 stk calamar a 250 g)
1 løg, 100 g
3 fed hvidløg
1 rød peber, 300 g
4 tomater, 400 g
150 g gulerødder og bladselleri
evt. 150 g friske ærter (500 g med bælg)
150 g brede grønne bønner, kan udelades
1 stort bundt persille
2 citroner
300-500 g frisk chorizopølse
3 spsk olivenolie
1 dl tør hvidvin
1 stort nip safrantråde
400 g paella- eller risottoris
Rens blåmuslingerne. Pil evt. friske rejer, og brug skallerne til fonden. Kog fonden af blåmuslinger, evt. rejeskaller, suppegrøntsager, vin og vand, til det dækker, i ca. 20 minutter. Sigt fonden. Der skal ende med at være ca. 1,2 liter. Lad de kogte blåmuslinger blive i den ene skaldel og kasser den anden del. Brug ⅔ i paellaen. Rens hjertemuslingerne. Rens blæksprutterne, Skær dem i 1 cm ringe, og tør dem grundigt.
Rens grøntsagerne: Skyl og tør persillen. Stilkene ryger i fonden. Pil og hak hvidløget. Hak peberfrugten. Hak tomaterne groft, udelad blomsten. Hak gulerødder og bladselleri meget fint, og bælg evt. ærter. Snit bønnerne i 3 cm. stykker. Hak persillen groft. Skær citronerne i både. Hold grøntsagerne separat på tallerkener. Skær pølsen i 2 cm skiver.
1 time og 10 minutter før serveringen:
Lad den sigtede fond simre over svag varme. Steg løg, hvidløg, gulerødder og bladselleri i en stor paellapande i olien, til de er klare og bløde. Tilsæt chorizo, til de safter og farver, den afgiver en del fedt. Kom tomater, peberfrugt og bønner i, og giv det 5 minutter under jævnlig omrøring.