Pæretærte med mandelsmør-creme

Af: Emma Martiny / Foto: www.emmamartiny.dk

Denne tærte lever fuldstændigt op til sit lokkende udseende: Den smager simpelthen himmelsk!

Pæretærten er dog på ingen måde avanceret at lave, særligt ikke hvis du allerede har mandelsmør og – mælk på lager. Har du ikke det, kan du blot svinge forbi helsekosten efter ingredienserne, hvis det skal være nemt. Indrømmet: Det gør jeg ofte selv, og når musikken spiller, og smagen af mandel, pære, ahornsirup og citronskal forenes, er der ingen, der aner uråd.

Til én kage – ca. 10 stykker

Tærtebund

  • 175 g fuldkornsrismel (kan erstattes af hvedemel) 175 g mandelmel (kværnede mandler)
  • 1 nip salt
  • 125 g smør
  • 1 spsk. ahornsirup
  • 1 æg, str. M/L

Mandelsmør-creme

  • 2 spsk. mandelsmør
  • 2 spsk. ahornsirup
  • 1 dl mandelmælk
  • 1 tsk. vaniljepulver eller korn fra 1 vaniljestang
  • 2 æg, str. M/L

Endvidere:
3 almindelige eller 5 små pærer

Citronglace

  • 1 spsk. smør
  • 1 spsk. ahornsirup
  • 1 spsk. citronsaft
  • Skal af 1 citron

 

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 175 grader.

Bland ris- og mandelmel samt salt i en skål. Tilsæt koldt smør i små tern, og smuldr det i dejen, indtil det ligner finvalsede havregryn. Tilsæt ahornsirup og æg, og ælt dejen sammen, så du får en blød tærtedej. Sæt dejen i køleskabet i mindst 15 minutter, så den bliver kold. Tryk derefter tærtedejen ud i et jævnt lag og op ad kanterne i en firkantet form på 11 x 35 cm eller en almindelig rund form på 22 cm i diameter. Sæt tærtebunden i ovnen i 15 minutter, eller indtil den er let gylden.

Imens tærten er i ovnen, kan du lave mandelsmør-cremen. Kom alle ingredienserne i en kasserolle, og pisk dem godt sammen til en helt jævn,flydende masse med et piskeris. Sæt kasserollen over et blus ved middel varme, og opvarm langsomt cremen. Pisk konstant, indtil cremen tyknes, og tag kasserollen af varmen, så snart cremen når kogepunktet, så den ikke bliver grynet. Fyld mandelsmør-cremen i den forbagte tærtebund.

Del pærerne i kvarte, og skær kernehuset fra hver del. Skær derefter tynde snit i hver kvarte pære fra bunden mod stilken uden at skære helt igennem. Skub forsigtigt skiverne fra hinanden, og placér pærevifterne på tærten. Du kan naturligvis også blot skære pærerne i almindelige skiver eller anrette dem på anden vis. Eksperimentér gerne med anretningen; det ændrer ikke på smagen, men gør det hele lidt sjovere.

Kom alle ingredienserne til citronglacen i en lille kasserolle, og opvarm den over middel varme, så smørret smelter. Bring glacen i kog, og tag den derefter af varmen. Pensl glacen over pærerne, og sæt tærten i ovnen i 20 minutter, indtil pærerne er flot gyldne. Tærten kan serveres både lun og kold.