Parodontose er en folkesygdom

Af: Marianne Pedersen, tidligere overtandlæge

Foto: Colourbox

Vi har tidligere skrevet i Helse om, at rygning kan medføre parodontose. Men folkesygdommen, der også kaldes for “de løse tænders sygdom” rammer mange – også ikke-rygere. Parodontose kan være skyld i, at tænderne falder ud, selv om de ellers ikke fejler noget. Og sygdommen skal behandles i tide.

 

Parodontose opstår ved, at der sidder madrester og bakterier på tænderne især langs tandkødet. Hvis belægningerne ikke fjernes, opstår der betændelse i tandkødet omkring tænderne.

Tandkødsbetændelse viser sig ved rødt og hævet tandkød, der ofte bløder, når man børster tænderne. Hvis betændelsen ikke kureres, breder bakterierne sig ned langs med tændernes rødder og angriber kæbeknoglen. Betændelse i kæbeknoglen opløser knoglen, så den langsomt forsvinder fra tandroden. Tanden kan bliver løs og i værste fald falde ud. Kæbeknoglen kan ikke gendannes.

Hvem rammes af parodontose?

Vi ved, at rygere er mere udsatte for parodontose end ikke rygere, men det gælder også for personer med nedsat immunforsvar, hvis de f.eks. er i behandling med medicin, der undertrykker immunsystemet. Også personer med stress er særligt udsatte og diabetikere – især dem, der har problemer med at holde blodsukkeret stabilt.

Det er tandlægen eller tandplejeren, der ved almindelig undersøgelse kan opdage paradentose. Det sker, når de måler, hvor meget løst tandkød, der er omkring tænderne. Normalt vil der være 2-3 mm løst tandkød rundt omkring hver tand, men er lommen større, kan det betyde, at der er parodontose. Her anbefaler tandplejen, at man straks starter en behandling.

Ingen symptomer

Tandplejens behandling består i at fjerne alle belægninger – både de bløde (bakterier og madrester) og den hårde tandsten. Den daglige mundhygiejne derhjemme er samtidig alfa og omega, og tandplejens personale vil instruere i grundig tandbørstning og brug af hjælpemidler som f.eks. tandstikkere og små børster til mellemrummene.

Hvis tandkødslommerne er så dybe, at det ikke kan lade sig gøre at få alle belægninger fjernet med tandbørsten og hjælpemidlerne, kan tandlægen operere tandkødslommerne væk, så det bliver nemmere at holde tænder og tandkød rent derhjemme.

Parodontose er en sygdom stort set uden symptomer, og fordi den kommer snigende, er det en god idé at tale med sin tandlæge om, hvor i munden man skal være særlig opmærksom på at få fjernet belægninger under det daglige mundhygiejne-ritual. Det er vigtigt at forebygge, så parodontosen ikke opstår eller udvikler sig.

 


ATO anbefaler:

  • Gå regelmæssigt til tandlægen, så du løbende får tjekket, at dine tandkødslommer er som de skal være.
  • Er du ryger, diabetiker, lider af stress eller har et nedsat immunsystem, så vær især opmærksom på at besøge tandlægen løbende.
  • Hvis det bløder fra tænderne, når du børster dem, så husk at gå til tandlægen, hvis det bliver ved med at bløde, selvom du forbedrer din tandhygejne.