Arono

Træning

Porcelænshaven 26, 2000 Frederiksberg, Danmark

Vægttab: Kardio eller styrketræning?

Når det kommer til at tabe sig, så er der rigtig mange måder at gøre dette på. Essensen i at tabe sig ligger dog bare i, at man skal forbrænde mere end man spiser. Det betyder altså, at hvis målet er at tabe sig, så kan det i princippet være lige meget hvordan du motionere.
Men kan det virkeligt passe, at det er så simpelt? Ja, men hvordan du træner kan være afgørende for dine andre mål, og så spiller tid også en faktor, når det kommer til kardio vs styrketræning. Det kigger vi lidt nærmere på i denne artikel, hvor du forhåbentligt bliver lidt klogere på, om du skal gøre dig i kardio, eller om du kan holde dig til at løfte vægte når du skal tabe dig.

Hvorfor overhovedet kardio?

Kardio – altså løb, cykel, sprint osv. hvor pulsen kommer højt op i længere perioder, er en rigtig sund form for træning. Du træner din hjertemuskel, og øger altså kapaciteten heraf. Så alene af den grund, kan det være en god idé at skifte vægtene ud med lidt løb eller cykel engang i mellem.
Yderligere så er det mere effektivt at lave kardio når du skal tabe dig, betydende at hvis du ikke har så meget tid mellem hænderne, eller ønsker at forbrænde endnu flere kalorier på den tid du bruger på træningen, så er kardio klart den vej du skal gå. Ved at holde pulsen oppe i længere perioder, forbrænder du automatisk mere, end hvis du f.eks. styrketrænede, hvor pulsen typisk falder meget mellem sets eller øvelser. Så formålet med kardio er: Tab dig hurtigt, og øg dit helbred!

Hvornår er kardio ikke en god idé

Det kan aldrig ”skade” at lave kardio, og som nævnt tidligere har det mange sundhedsmæssige fordele, så i den forstand er det aldrig en dårlig idé at lave kardio. Til gengæld kan det modstride eventuelle fitness mål. Hvis nu du f.eks. ønsker at tage på i muskelmasse, så er det ikke en særlig god idé at stå på løbebåndet flere gange i ugen. Her gælder det om at fokusere på at få nok føde og løfte vægte.

Der findes mange måder at lave kardio på

Er du i tvivl om hvordan du skal lave kardio? Det er meget normalt, for der findes rigtig mange måder at lave kardio på. Intervaltræning eller langdistance er blot et par af dem. Intervaller kan være en fordel hvis du skal have pulsen op hurtigt og forbrænde så mange kalorier som muligt på så kort tid som muligt, men ellers så er der ikke stor forskel rent kaloriemæssigt, så længe du ikke har et atletisk formål at træne op til. Derfor er det altså ikke så vigtigt om du sidder 45 minutter på cyklen, eller løber hill-sprints nede i parken. Pulsen er hvad der er vigtigt, og den kan du få op på mange forskellige måder – endda også med cirkeltræning, hvor der altså er vægte inkorporeret.
Det vigtigste er, at du finder en metode der virker for dig, og som du ikke decideret ”hader”. Motivationen driver værket, og derfor er det vigtigt at finde din egen vej!

Vis alle samarbejdspartnere