Brunata

Indeklima


Hvad er et godt, sundt indeklima?

Dette indhold er sponsoreret

 

Vi bruger alle sammen meget af vores til inden døre, og mange af os lægger egentlig ikke så meget mærke til klimaet derinde. Altså, medmindre man kan fornemme, at indeklimaet er dårligt, hvilket oftest ses ved eksempelvis svimmelhed, kvalme, hovedpine og træthed. Fordi vi netop bruger meget af vores tid inden for hjemmets fire vægge, er det derfor vigtigt at holde et sundt indeklima for vores egen sundheds skyld. Der er mange ting, du kan gøre for at forbedre boligens indeklima, og her kigger vi på nogle af årsagerne til dårligt indeklima, og hvordan du kommer det til livs:

Høj luftfugtighed

Den hyppigste årsag til et dårligt indeklima er en høj luftfugtighed. Varme bade, os fra madlavning, vasketøj og mennesker bidrager alle til luftfugtigheden indendørs. Alt efter årstiden skal luftfugtigheden ligge under 40-60 % hvoraf en stor del af det allerede er fra den naturlige luft. Det er derfor godt at lufte ud, især på badeværelset efter at have været i bad, og i køkkenet, når du har lavet mad. Også på soveværelset bør du lufte ud dagligt, eftersom vi mennesker afgiver meget fugt, når vi sover. Vasketøjet afgiver også meget fugt, hvis det står indenfor og tørrer, så hvis du vil mindske fugtafgivelsen her, kan du tørre vasketøjet udendørs eller i en tørretumbler.

Skimmelsvamp

I forlængelse af luftfugtigheden er der risiko for skimmelsvamp, hvis der er for meget fugt i huset. Det sætter sig oftest steder i hjemmet, hvor der dannes meget kondens, ofte ved ydermure, hvor der for eksempel står et stort møbel. Det kan sætte sig som en mørk plet på loftet eller væggen, men kan også godt vokse bag tapet eller under gulvet. Hvis luften i rummet er muggen eller jordslået, kan det ligeledes være tegn på skimmelsvamp, og så bør du få det fjernet. Hvis du ikke endnu har fået skimmelsvamp, vil en jævnlig udluftning være en god forebyggelse, som samtidig giver en markant forbedring af rummets indeklima.

Udluftning er nøglen

For at få et godt indeklima, er det altså vigtigt med en jævnlig udluftning af rummene i dit hjem. Det forebygger mulige alvorlige skader både på din sundhed og på din bolig. Er du i tvivl, om dit indeklima er sundt nok, kan du købe en fugtighedsmåler, så du kan holde øje med fugtighedsniveauet, som langt hen ad vejen er den store synder til et dårligt indeklima. Om ikke andet kan du forsøge dig med en udluftning i rummet 2-3 gange dagligt, eller 4-5 kortere gange dagligt om vinteren – det vil langt hen ad vejen være en god handling til at

Vis alle samarbejdspartnere