Coloplast

Information


Gode råd til dig med urostomi

Urostomi er, kort fortalt, en afledning af urinen fra nyrerne. Urinen føres i stedet op til huden på maven, hvor den opsamles i en urinpose. Der findes forskellige slags urostomier, ligesom årsagen til anlæggelsen varierer fra person til person.

Fælles for mange af dem, som får anlagt en urostomi, er de mange bekymringsspørgsmål, der opstår både før og efter operationen. Mange har svært ved at se, hvordan livet overhovedet kan fortsætte efter operationen. Heldigvis finder de fleste ud af, at det faktisk er muligt at leve et helt almindeligt og tilfredsstillende liv med urostomi.

Hvordan kommer du tilbage til hverdagen?

De første måneder efter en urostomi-operation kan være hårde – både for patienten selv og for nære pårørende. Der vil typisk opstå mange spørgsmål, og det kan være svært at acceptere, at en stomi fremover vil være en uundgåelig del af livet.

Typiske spørgsmål og bekymringer, der optager patienter og pårørende er emner som:

 • Kan jeg stadig dyrke mine fritidsinteresser?
 • Vil andre kunne se eller lugte, at jeg har urostomi?
 • Hvad med intimitet og seksuelle forhold med en eventuel partner?
 • Hvad skal jeg fortælle min omgangskreds?

Alt dette er helt naturligt. Faktisk er det forventeligt. For det er en stor omvæltning at få anlagt en urostomi. Men det betyder ikke, at livet med urostomi skal begrænse dig i en aktiv hverdag med job, ferier, sport og sociale relationer. Det kræver blot tilvænning og kompetent vejledning.

Gode råd til at blive tryg ved din urostomi


De første måneder med en urostomi er ofte de sværeste. Det er her, du skal lære at håndtere din urostomi korrekt. Rent psykisk vil du formentlig også have brug for at vænne dig til din nye situation. Heldigvis kan du med den rette støtte og vejledning på sigt genoptage det liv, du havde før operationen.

Der er flere ting, du selv kan gøre for at reducere komplikationer og udfordringer mest muligt under skift og pleje:

 • Det kan være en fordel af skifte din pose om morgenen, da urinmængden er mindst her.
 • Den urostomipose, du får på sygehuset, er ikke nødvendigvis den rigtige for dig hele livet. Kroppen kan ændre sig over tid, så vær ikke bange for at afprøve forskellige produkttyper.
 • Hvis du oplever hudirritation omkring din urostomi, kan det behandles med en god barriere-creme.

Få gode råd til din hverdag med urostomi hos Coloplast Care

Selvom urostomi kan danne grobund for fortvivlelse og usikkerhed, er prognoserne for at vende tilbage til din normale hverdag rigtig gode. Det er dog rart at kunne dele sine bekymringer med andre. Coloplast Care er et ekstra støttetilbud, hvor du kan få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med stomi.

Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på Coloplasts hjemmeside, når det passer dig. De erfarne sygeplejersker hos Coloplast har tavshedspligt og kan rådgive dig om, hvordan du kan leve med urostomi hverdagen.

Tilmeld dig Coloplast Care og få adgang til:

 • rådgivning og hjælp til gode rutiner
 • erfarne sygeplejersker, som du kan ringe til
 • magasin med artikler om livet med stomi
 • inspirerende artikler og videoer
 • stomitjek.
Vis alle samarbejdspartnere