Pas bedre på dit syn

Af: Helse-redaktionen

Foto: Scanpix/Iris

En ny kortlægning af danskernes syn viser, at der er brug for mere viden om, hvordan vi forebygger og håndterer synstab.

Vi løber ture og løfter vægte for at styrke kroppen til et langt liv. Og vi børster tænder for at bevare dem længst muligt. Men øjnene er vi knapt så gode til at passe på.

Hver dag mister tre til fire danskere synet primært på grund af øjensygdomme ifølge Institut for Blinde og Svagtsynede. Men den nye kortlægning, som Dansk Blindesamfund har lavet i samarbejde med optikerkæden Louis Nielsen, kan de sygdomme, der før førte til blindhed, nu undgås. Faktisk kan halvdelen af alle tilfælde af synsnedsættelse og blindhed undgås, hvis man opdager tegn på synsfejl og øjensygdomme i tide.

– Det gør en stor forskel for synsprognosen, hvis man opdager øjensygdomme i tide. Mange går først til øjenlægen eller optikeren, når skaden er sket, og det øger risikoen for synstab. At leve med kraftig synsnedsættelse, eller måske helt at miste synet, forringer livskvaliteten markant, og derfor er det vigtigt at passe på sit syn ved at få det undersøgt regelmæssigt hos øjenlægen eller optikeren, understreger Heidi Buchholt, chef for klinisk udvikling hos optikerkæden Louis Nielsen.

Synet skal følge dig resten af livet, og der er faktisk en række ting, du kan gøre, for at holde både syn og øjne sunde så længe som muligt.

 

Sådan passer du på dit syn

  • Få dit syn undersøgt regelmæssigt. Gerne mindst hver andet år.
  • Kvit cigaretterne. Rygning er den livsstilsfaktor, der har størst betydning for udvikling af øjensygdommene, grå stær og AMD.
  • Tag trapperne.
  • Gå en tur hver dag. eller hop på cyklen. Et dansk forskningsprojekt viser, at hvis man er fysisk aktiv i syv timer eller mere pr. uge, så har man – uanset alder – tre gange mindre risiko for at udvikle AMD, end hvis man kun er aktiv to timer eller mindre.
  • Spis grønt og varieret. Særlige koncentrerede vitamin- og mineralpræparater kan også hjælpe.

 

Kilder: Blandt andre Louis Nielsen, Dansk Blindesamfund og Øjenforeningen.

 


 

Fakta om undersøgelsen, Status for Øjensundhed i Danmark:

  • Op mod 65.000 danskere lever med nedsat syn eller blindhed.
  • Frem mod 2030 vil antallet af personer med nedsat syn stige med 18 pct.
  • Jævnlige synstest kan være med til at halvere antallet af synstab og blindhed.
  • Nedsat syn koster det danske samfund tre mia. kr. om året.

Kilde: Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen.