Alle børn, selv de mest hårdføre, er mere udsatte for at rende ind i uheld og sygdomme på rejser end voksne. Men god planlægning og et fornuftigt rejseapotek i kufferten kan sikre hele familien en god tur.
Når du rejser med børn, bør du først og fremmest medbringe dit eget lille rejseapotek. Det fylder ikke meget og giver dejlig ro i maven.
Medicin: Receptpligtig medicin. Tag gerne en ekstra dosis med, pak det i håndbagagen og fordel det hos flere af jer.
Plastre og forbindinger: Termometer. Saks og pincet. Desinfektionsspray/servietter.
Middel imod diarre: Der findes både forebyggende og stoppende midler i håndkøb. Hvis uheldet er ude, skal I drikke rigeligt med vand og tilsæt gerne salt og sukker. Man kan købe en færdig blanding, elektrolytpulver, på apoteket, som kun skal tilføres vand.
Middel imod køresyge: Visse antihistaminer hjælper imod køresyge. Nogle piller må dog kun anvendes af børn under seks år ifølge aftale med lægen, og medicinske plastre må kun anvendes af personer over ti år. Et alternativ, uden bivirkninger, er at give børn Sea-Band på. Det er et armbånd, som trykker på et punkt under håndleddet, og det kan mildne kvalme hos nogle.
Middel imod smerter: Man skal være meget varsom med at give smertestillende piller til børn. Der findes Panodil-typer rettet imod børn, men børn under to år må aldrig få smertestillende medicin, uden at det er aftalt med en læge.
Middel imod allergi: Antihistaminpiller kendes også som ”høfeberpiller”. Man må kun give børn antihistaminer, hvis der er noteret en børnedosis på pakningen, og nogle antihistaminer må kun anvendes af børn under 15 år efter lægens anvisning.
Solcreme: Rigeligt af det. Vælg uparfumeret solcreme med høj faktor til børn, gerne vandfast.
Solhat: En solhat eller kasket mindsker børns risiko for at få solstik.
Trykudlignende ørepropper: Gode at have, hvis dit barn får ondt i ørerne under flyturen.
Sprøjter: Hvis I får brug for lægehjælp, kan det være rart at have sine egne sterile kanyler med.
Flåttang og myggespray: Nyttigt, hvis I er på vandreture. Tilføj myggenet, hvis I skal til tropiske egne.
Vaccination: Tjek i god tid før om I skal have vaccinationer til rejsen, og om jeres stivkrampe-vaccinationer stadig holder.
Pas: Alle børn, også spædbørn, skal rejse med deres eget særskilte pas.
Sygesikring: Husk at medbringe både det gule og det blå sygesikringskort på rejsen. Hvis I rejser udenfor Europa, skal I have en privat rejseforsikring, hvis I får brug for lægehjælp.
Styr på børnene: Giv børnene et armbånd på, hvor I har skrevet jeres navne og mobilnummer. Så er der en god chance for at få hurtigere fat på dem, hvis de bliver væk i basarens vrimmel.
Fly-kit: Det skal I have klar i håndbagagen: Ørepropper og tyggegummi, sut eller flaske til børnene som værn imod ørepine. Lidt frugt, kiks og vand til ventetiden før serveringsvognen når frem. Tablets, spil, bøger, blade og tegneredskaber til det lange træk i luften.
Hedeslag: Børn er mere udsatte for at få hedeslag end voksne. Hold øje med, om dit barn får hovedpine og bliver slap og svimmel. Det er de første advarselstegn på et hedeslag. Sørg straks for at køle barnet ned og sæt ham eller hende i skyggen. Hæld koldt vand over barnet, gør bare tøjet helt vådt, og giv ham eller hende noget koldt at drikke.
Hygiejne: Vask hænder – tit! En god hygiejne er det vigtigste værn imod diarré og infektioner. Spis ikke lunkne retter eller kød og fisk, der ikke er kogt eller gennemstegt, og skyl frugt i flaskevand.
Klorvand: Der sker ikke noget ved, at børn får en smule klorvand indenbords. Det er ikke farligt. Men begræns indtaget så meget som muligt. Der vil altid være bakterier i en hotelpool, selvom personalet renser den hver dag.
Sår: Du skal behandle et sår ved at skylle det i rent vand og rense med en helt mild sæbe. Hæld ikke sprit på såret for at rense det. Det kan skade hudens celler. Læg et plaster på, som dækker hele sårområdet. Plastret skal ikke tages af, så såret ”får luft”, men skift det jævnligt. Hvis såret bliver varmt, rødt eller hæver, er der en betændelse i, som skal behandles.
Tænder: Hvis dit barn slår en tand ud, skal du søge tandlæge så hurtigt som muligt. Tandlægen kan tit genanvende tanden, så gem den. Det er vigtigt at holde tanden så fugtig som muligt, så læg den f.eks. i et glas vand eller mælk. Opbevar den i din egen mund, som sidste udvej, til I når tandlægen.
Vand: Drik meget vand – men ikke fra de lokale vandhaner. Køb vand på flaske og tjek, at kapslen stadig lukker til, hvis I køber vand på stranden. Børst tænder i flaskevand, og hold jer fra isterninger, som tit er lavet på lokalt postevand og kan indeholde bakterier.
Blandt kilderne: Sundhed.dk, webapoteket.dk og Netdoktor