Pas på din knoglesundhed

Af: Naturli-redaktionen

Foto: Shutterstock

Fundamentet til en sund knoglemasse lægges i barne- og ungdomsårene, og knogleopbygningen er hos de fleste mennesker, der lever fornuftigt og er fysisk aktive, højere end knoglenedbrydningen indtil cirka 30 års alderen. Herefter går det det den modsatte vej. Det kræver derfor viden og en aktiv indsats at opbygge et sundt fundament for derefter at vedligeholde knoglesundheden efter 30 års-alderen.

Livsstil, stillesiddende arbejde, stress, et højt indtag af kaffe, tobak og alkohol, indtag af visse former for medicin samt mangel på særligt magnesium, D3-vitamin og K2-vitamin er faktorer, der kan bidrage til hurtigere afkalkning.

Giver mælk automatisk stærke knogler?

Når talen falder på knogler, så tænker de fleste af os på calcium og mælk. Måske er du også vokset op med parolen om, at mælk gav os sunde knogler?

Resultaterne fra en række undersøgelser kan derfor muligvis overraske. Et par af disse undersøgelser peger nemlig på, at en høj calciumindtagelse ikke umiddelbart er ensbetydende med lavere risiko for udvikling af osteoporose.

I et stort Harvardstudie, hvor sundhedspersonale af begge køn deltog, havde de af deltagerne, der drak et glas mælk (eller mindre) om ugen, ikke større risiko for knoglebrud end dem, der drak to eller flere glas per uge. Da forskerne kombinerede data fra Harvardstudierne med andre store studier, fandt de ingen sammenhæng imellem calciumindtag og brudrisiko.

Hvilke faktorer har betydning?

Det er ikke kun calcium og hormoner, der har betydning for knoglesundheden. Også de generelle balancer i din indre biokemi kan spille en rolle, og i visse tilfælde kan organismen ligefrem se sig nødsaget til at stjæle basisk kalk fra knoglerne, blot for at kunne opretholde de indre balancer, hvis livsstilen står på store mængder stress, cola og kaffe. Dine indre balancer moduleres nemlig af, hvordan du har det, hvad du spiser og drikker, og hvor meget du får dig rørt.

Lider du af osteoporose eller tilhører du risikogruppen, så vil du givetvis blive anbefalet at indtage calcium som kosttilskud. Det gør mange danske kvinder. Problemet er blot, at mange af de calciumtilskud, der anbefales og sælges til kvinder i Danmark, er i form af calcium carbonat.

Calcium carbonat er en uorganisk form for kalk med meget lav optagelighed. Derfor anbefales danske kvinder ofte et indtag på mellem 1-1,5 gram calcium carbonat dagligt. En elefant har til sammenligning brug for cirka 1,8 gram kalk om dagen. 

At spise solo calcium, det betyder, at du indtager calcium uden samtidig at indtage de andre knoglenødvendige mikronæringsstoffer som magnesium, D3- og K2-vitamin. Det er ikke uproblematisk og slet ikke, hvis det ovenikøbet er calcium i uorganisk form.

Det vigtige magnesium

Magnesium er om muligt vigtigere for en sund knoglemasse end calcium. Det er der mange, der ikke er klar over, og rigtig mange mennesker i den vestlige verden mangler i dag magnesium. Det kan skyldes, at vi spiser færre magnesiumrige grønsager, men også, at vores afgrøder indeholder færre mineraler end for 50-60 år siden.

Det er særdeles væsentligt at vide, at du aldrig skal indtage tilskud af calcium uden samtidig at indtage samme dosis magnesium. Magnesium er et overset mineral i relation til knoglesundheden, og det har afgørende betydning for calciumbalancen, knoglesundheden og de øvrige balancer i dit indre, at der eksisterer optimale niveauer af calcium og magnesium.

D- og K-vitamin må vi ikke glemme

D3-vitamin, også kaldet solskinsvitaminet, har afgørende betydning for kroppens evne til at optage calcium og bygge det ind i knoglevævet. D3-vitamin danner vi via solens stråler, når solen står højt på himlen, hvilket i Danmark vil sige i juni og juli måned. Du kan ikke spise dig til tilstrækkeligt med D3-vitamin i årets øvrige måneder, og derfor kan det anbefales med et kosttilskud, indeholdende D3-vitamin, fra september til maj.

K2-vitamin har også betydning for opretholdelse af en sund knoglemasse, idet K2-vitamin fungerer som en accelerator i dannelsen af nye knogleceller. I samspil med D-vitamin stimulerer K2-vitamin til ny knogledannelse. Derved styrkes knoglerne, og det vil kunne reducere antallet af knoglebrud.

Rødkløverekstrakt har også en gavnlig virkning på din knoglesundhed, da det mindsker afkalkning af knogler. Det har forskere fra Aarhus Universitet påvist i en ret ny undersøgelse.