Når man får tilført insulin, forsøger man at efterligne den naturlige udskillelse af insulin fra bugspytkirtlen, og målet er at få et stabilt blodsukker, der hverken er for højt eller for lavt. Blodsukkeret styres ved at have det rigtige forhold mellem insulin, mad og motion. Selvom du gør, hvad du kan, vil du indimellem opleve perioder med et højt eller lavt blodsukker.
En af de ting, du skal være opmærksom på, er hvordan du opbevarer insulinen. Opbevares den forkert, er der risiko for, at den ikke virker, som den skal, og det kan have betydning for dit blodsukker.
Læs også: Forstadier til type 2 diabetes overses
Insulin skal opbevares forskelligt, afhængigt af, om pennen eller ampullen er i brug. Som hovedregel gælder det, at uåbnet insulin skal opbevares i køleskab ved 2-8°C – det bedste er at lægge pennen eller ampullen i køleskabslågen fremfor bagest i køleskabet, hvor der kan være minusgrader. Insulin tåler nemlig ikke frost.
Når insulinen er i brug, skal den ofte opbevares ved stuetemperatur, dog ikke over 25-30°C. Det er som regel ikke et problem i danske hjem, men det er vigtigt at være opmærksom på det, når der er varmt om sommeren, eller hvis du har insulinen med på rejse.
Vær dog opmærksom på, at ikke al insulin, der er i brug, skal opbevares ved stuetemperatur – husk derfor altid at læse indlægssedlen. Dertil tåler insulin ikke direkte sollys eller at blive rystet.
Med dit daglige brug af insulin vil der være et depot af insulin i kroppen, også selvom du glemmer at tage den en enkelt gang. Du må derfor ikke tage en dobbeltdosis næste gang. Der sker som regel ikke så meget ved, at du glemmer det en enkelt gang, hvis du altså er velreguleret i øvrigt. Tag din næste dosis insulin som vanligt og undgå sukker indtil da, medmindre du har aftalt med din læge, hvad du skal gøre, hvis du har glemt en dosis.
På apoteket.dk/glemtinsulin kan du få mere viden om, hvad du kan gøre, hvis du har glemt at tage din insulin.