2 dl perlebyg
2 store pastinakker
1 spsk ekstra jomfruolivenolie til pensling
125 g macadamianødder
1 dl pastinakchips eller friskskåret persille
flagesalt
friskkværnet peber
Porrepesto
1 porre
4 spsk solsikkekerner
1 tsk tamari 1½ dl ekstra jomfruolivenolie
½ dl æblecidereddike
flagesalt
friskkværnet peber
Kom perlebyggen i rigeligt letsaltet vand og lad den simrekoge i 20 minutter. Sluk for varmen og lad kornene trække i kogevandet i yderligere 20 minutter. Hæld vandet fra og lad perlebyggen afdryppe og køle ned. Skræl pastinakkerne og skær dem i kvarter på langs. Pensl dem med olivenolie og krydr godt med salt og peber. Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter, til de er gyldne. Rist macadamianødderne på en varm og tør pande, til de får farve, tag dem af og lad dem køle ned. Rist solsikkekernerne til porrepestoen på den samme pande, til de får farve, og tag dem af til afkøling.
Porrepesto
Rens porren, skær den i grove stykker og kom den i en foodprocessor med de ristede solsikkekerner, tamari, olivenolie, æblecidereddike og salt og peber. Kør det i 6-8 minutter ved høj hastighed til en lind og dejligt lysegrøn pesto.
Smag pestoen til. Den skal være til den syrlige og skarpe side, da perlebyggen har brug for ekstra syre. Suppler eventuelt med lidt ekstra æblecidereddike.
Vend pestoen godt ind i perlebyggen. Smag salaten til og krydr med salt og peber. Anret med rodfrugter, nødder og pastinakchips på toppen. Du kan godt erstatte pastinakchips med frisk persille eller det grønne stykke af porren skåret meget fint som støv.
TIP Lav ekstra porrepesto og brug det som spread i en sandwich eller som topping på grillet spidskål.
Fra bogen ‘Salattøsens sunde fyldige salater’ af Mette Løvbom.