Piercinger i munden kan give problemer for tænder og tandkød

Af: Anne Kaae-Nielsen, tandlæge i kommunal tandpleje

Omkring hver tiende ung er i dag piercet, og nogle af piercingerne sidder i og omkring munden. Tal viser, at op mod 27 pct. af unge med piercinger i og omkring munden får problemer med piercingen, og skader på tænder og tandkød udvikler komplikationer.

Omkring hver tiende ung er i dag piercet, og nogle af piercingerne sidder i og omkring munden. Tal viser, at op mod 27 pct. af unge med piercinger i og omkring munden får problemer med piercingen, og skader på tænder og tandkød udvikler komplikationer.

Bakterier trives med piercinger

Piercinger i mundhulen skaber et ideelt miljø for bakterier og kan derfor nemmere overføre sygdomme. Især unge, der får tungepiercinger, oplever. at der tit opstår infektioner. Når tungens slimhinde gennembores af en piercing, får bakterierne nem adgang til blodet, og det kan skabe betændelsestilstande.

Tænder kan knække af piercinger

Piercinger i mundhulen kan give tale- og spiseproblemer. Men ofte sker der også det, at de tænder, der sidder tæt på piercingen, knækker, og det kan betyde skader på tandkød og gummer. 75 pct. af alle med piercinger fortæller, at de jævnligt slår piercingen mod tænderne for at fremkalde en lyd. Det kan tænderne ikke holde til. Der er også unge, der forklarer, at de bider i piercingen, og heller ikke det er godt for de unges tænder. At bide på piercingen kan nemlig, udover tandskader, ændre den unges tandstilling, så der f.eks. opstår et mellemrum mellem fortænderne. Unge med piercinger kan også opleve, at tandkødet trækker sig tilbage fra tanden. Det kan betyde ømme tandhalse og øget risiko for parodontose.

En piercing er et godt sted for bakterier at trives og kan derfor gøre det lettere for smitsomme sygdomme at komme ind i kroppen. Unge med tungepiercinger udvikler f.eks.langt oftere svamp i mundhulen end unge uden tungepiercinger. Piercing er jo en del af en kropsudsmyknings-kultur, og derfor virker smerter ved indgrebet og de mulige alvorlige komplikationer, der kan opstå, mere udfordrende og grænsesøgende, end de virker afskrækkende.

Her er tandlægernes anbefaling

De Offentlige Tandlæger fraråder børn og unge under 18 år at få lavet en piercing i og omkring mundhulen – af hensyn til tandsundheden og den generelle mundhygiejne. Børn og unge har behov for en grundig information om de risici og komplikationer, der er forbundet med piercinger i mundhulen. Ligesom Sundhedsstyrelsen anbefaler vi, at piercingsmykket kun indeholder ægte metaller. De Offentlige Tandlæger anbefaler samtidig, at man vasker hænder både før og efter, at man har rørt ved sin piercing og med jævne mellemrum også renser sin piercing og området omkring den med sterilt saltvand, så der ikke kommer betændelse. Hvis der opstår problemer, skal man kontakte sin læge.

De Offentlige Tandlæger fraråder generelt børn og unge under 18 år at få lavet en piercing i og omkring mundhulen af hensyn til tandsundheden og den generelle mundhygiejne.

 

Kilde: De Offentlige Tandlæger.

Brochure fra Sundhedsstyrelsens om piercinger