Pigment – det er ikke så ligetil

Af: Lise Grosmann

Hvis det kun var sol, der lavede koks i pigmentet, så kunne forholdsreglerne skrives med tre bogstaver: SPF. Men provokatørerne er mange, og der er endnu flere ubekendte. Derfor er det ikke ligetil at behandle hyperpigmentering. Vi har samlet produkter med de mest effektive ingredienser.

Når vi er i solen, danner huden pigment som en slags fysisk reflekterende UV-filter. Men mange har sikkert også oplevet, at efter et sår og efter akne, så er huden pigmenteret en tid og sommetider forsvinder misfarvningen ikke igen. Men tilsyneladende kan forurening også medføre koks i pigmentet. Hertil kan vi lægge skærmene, vi sidder ved hver dag. Pigment er tydeligvis en reaktion på et traume, om det nu er efter en skade eller for at beskytte mod UV, så medfører det oxidativ stress og inflammation. Hormoner er også i spil, som det ses ved melasma, som er hyperpigmentering i forbindelse med graviditet samt ofte også p-piller. Visse typer medicin gør huden lysfølsom, og det samme gør visse æteriske olier. Men meget er i spil, og man forstår ikke helt signalvejene.

Læs også: Ren krop giver ren hud

Solpletter: Det er ret almindeligt, at huden bliver uens pigmenteret med alderen og får det, man ofte kalder leverpletter. Men, siger den amerikanske hudlæge Howard Murad, mekanismen i forbindelse med hyperpigmentering misforstås ofte. De pigmentpletter, vi får, skyldes faktisk, at der bliver mindre melanin at gøre godt med. Antallet af aktive melanocytter mindskes med 10-20 procent for hvert tiår, siger han, og når dem, der er tilbage, skal kompensere for dem, der mangler, så får man en overproduktion af pigment i et område og mangler i et andet. Derfor bliver huden plettet.

NB! Har man pigmentpletter er solbeskyttelse vigtigt, fordi pletterne altid vil forværres ved UV-bestråling. Mange ingredienser er følsomme over for eller gør huden følsom over for sol, så derfor er efterår og vinter optimal tid til behandling af hyperpigmentering.

Læs også: Din hud passer på dig – passer du på den?

Der er skruet helt op

Der er nemlig tæt på optimalt tilladt indhold af azelainsyre i Melascreen Depigmenting Intense Care. Det vil sige 12 procent i selskab med 3 procent glykolsyre. Azelainsyre har en generel opklarende virkning på smågrumset hud, så man får en mere ensartet hudtone, hvilket understøttes af glykolsyren (=AHA=frugtsyre). Depigmenting anvendes sammen med Melascreen UV SPF 50+, og der er tillige en håndcreme i serien.

Ducray Melascreen Depigmenting Insense Care, 254,50 kr. for 30 ml. Forhandles på apoteker.

Den bleger og bremser

Der er både et vitamin A samt en stabil form af det sarte vitamin C plus Alpha-Arbutin, der udvindes af forskellige bær. Tre af de mest effektive ingredienser og tilsammen virker de lysnende på farveforskelle, plus at man takket være A- og C-vitaminerne samtidig får en bedre hudstruktur. Og så er der desuden en ingrediens, der skruer ned for enzymet tyrosinase, der regulerer pigmentdannelsen. Produktet kan også anvendes på mørk pigmentering under øjnene.

Beauté Pacifique Tyrostase 259 kr. for 50 ml

En effektiv trio

Tranexaminsyre, niacinamid og HEPES er en effektiv trio, der både arbejder på den inflammation, der fører til hyperpigmentering (tranexaminsyre), og på at lægge en dæmper på mængden af pigment til hudens overflade og lysne eksisterende pigmentering (niacinamid) samt øge den naturlige eksfoliering af overfladeceller, så misfarvning mindskes (HEPES). Defense Serum har vist resultater både på postinflammatorisk hyperpigmentering og desuden på melasma.

Skinceuticals Discoloration Defense Serum, 740 kr. for 30 ml. Find forhandler på skinceuticals.dk

Prep og boost og bleg

Environ Skin Care er en professionel serie udviklet af plastikirurgen Dr. Desmond Fernandes, og serien er især kendt for sit vitamin A step-up-system. Focus Care Radiance+ er et system, der angriber pigmentering i alle dens faser ved at forebygge øget pigmentdannelse herunder bremse inflammation, blokere transport af pigment til hudens overflade og ligeledes udjævne/lysne eksisterende hyperpigmentering. Der er to forebyggende produkter, en lotion og et duo-serum-system plus Mela-Even Cream med et meget effektivt fedtopløseligt vitamin C, som arbejder dybt i huden. Blandt de øvrige aktive ingredienser ses niacinamid, Alpha arbutin, eksfolierende mælkesyre samt flere antioxidanter og inflammationshæmmende ingredienser. Produkterne kan bruges hver for sig men for optimal effekt anvendes de sammen.

Environ Focus Care Radiance+, priser fra 360 kr. til 580 kr. Find forhandler på mbh-dermasupply.com

In & Out

New Nordic har lanceret en ny In & Out-strategi bl.a. til behandling af hyperpigmentering. Logisk og klogt, for selv om de pigmentdannende celler ligger i huden, så er det en kompliceret proces, der starter indefra og derfor behandles optimalt både indefra og udefra. Pigment Clear™ tabletterne indholder lige som serum og creme én af de mest potente antioxidanter, man kender, astaxanthin, som er udvundet af alger. En meget effektiv bekæmper af oxidativ stress og inflammation. Kombinationen af ind- og udvortes astaxanthin har i studier vist at mindske både rynker og hyperpigmentering. Desuden finder man ekstrakt af indisk stikkelsbær og granatæble i både tabletter og hudpleje. Tabletterne indeholder også vitamin C samt kobber, der bidrager til normal pigmentering. Og i serum og creme ses foruden mange plejende ingredienser lakridsrodsekstrakt, der er pigmentlysnende og desuden en huddulmer.

New Nordic Pigment Clear™, 269 kr. for 60 tabletter, Pigment Clear™ Serum 399 kr. for 30 ml og Pigment Clear™ Cream 349 kr. for 50 ml