Plantebaseret kød er ikke sundere end animalsk kød

Af: Medical News Today Foto: Adobe Stock

I takt med plantebaseret køds stigende popularitet, har forskere sat sig for at undersøge, hvilken indflydelse de alternative produkter har forhold til hjertesundhed og risiko for diabetes. En nylig undersøgelse foretaget i Singapore blandt 89 voksne med forhøjet risiko for type 2 diabetes har kastet lys over dette spørgsmål og udfordret den gængse opfattelse af, at plantebaseret kød per definition er sundere end dets animalske modstykker.

Undersøgelsen viste ingen signifikante forskelle i hjertesundhedsfordelene mellem diæter baseret på plantebaseret kød og dem, der inkluderede animalsk kød. Det skriver Medical News Today.

Resultatet af undersøgelsen udfordrer således troen på, at alternativer til kød automatisk tilbyder de samme sundhedsmæssige fordele som en kost, der udelukkende er baseret på planter.

Forskerne bemærker, at der er et behov for, at fødevareindustrien udvikler plantebaseret kød, der ikke blot efterligner smag og tekstur af ægte kød, men som også er ernæringsmæssigt forbedrede og bæredygtige.

Fokus på ernæringsmæssige forskelle og sundhedsresultater afslørede, at plantebaseret kød indeholder højere niveauer af natrium, kalium og calcium, mens animalsk kød indeholder mere protein.

Interessant nok viste en mindre gruppe, der nøje overvågede deres blodsukker, bedre blodsukkerkontrol ved at spise animalsk kød sammenlignet med dem, der indtog plantebaserede alternativer. Dette kan skyldes det lavere kulhydrat- og højere proteinindhold i animalsk kød.

Selvom plantebaserede produkter bliver en stadig mere populær kilde til protein, fortæller undersøgelsen, at disse produkter ikke er bedre for hjerte- og metabolisk sundhed end kost, der inkluderer animalsk kød. Faktisk antyder resultaterne, at tilføjelsen af plantebaseret kød kan ændre den ernæringsmæssige indtagelse på måder, der potentielt kan have en negativ indvirkning på blodsukkerkontrollen.

Ekspert Kelsey Costa, MS, RDN, påpeger, at resultaterne fra denne undersøgelse ikke er overraskende, da plantebaseret kød betragtes som en form for ultrabehandlet mad, der ikke nødvendigvis forbedrer kardiometabolisk sundhed og i nogle tilfælde kan øge risikoen. Hun fremhæver, at det er vigtigt at fokusere på hele, minimalt forarbejdede fødevarer frem for at stole udelukkende på ultrabehandlede alternativer.

Haley Bishoff, RDN, LD, understreger også, at der er behov for yderligere forskning for at forstå plantebaseret køds indvirkning på sundheden, især for dem med høj risiko for kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme eller diabetes.

Hun anbefaler en begrænset indtag af forarbejdede fødevarer generelt, hvilket også inkluderer visse plantebaseret kød samt animalsk kød som pølser, hotdogs og skinke.