Pletrens og poreskrump

Af: Lise Grosmann, BeautyBlog.dk

Foto: Colourbox

Pigmentpletter, manglende glød og synlige porer har overhalet rynker som især kvinders største hudbekymring. Heldigvis er der god hjælp at hente i bestræbelserne på at få huden mere ensartet i både farve og struktur.

Pigment

Rigtig meget fra sol og andre skader i huden til hormoner, sygdom, medicin og hudens naturlige aldersproces kan ændre på en jævn fordeling af hudens farvestof.  Pigmenteringen kan ligge overfladisk som det typisk er tilfældet ved ved sol- og aldersudløste pletter. Mens dybere pigmentering ofte knytter sig til hormoner, traume og medicin. Kosmetiske produkter vil være mest effektive ved de overfladiske pigmentforandringer, mens laser, IPL, dyb peeling, microneedling/dermapen og forskellige lysbehandlinger kan mindske og måske fjerne dybere pigmentering.

Porer

Synlige porer følger med teenagealderens talgproduktion. Men hvis man holder dem fri for ophobning af talg, så kan man have finporet hud i mange år. Med mindre, man tager let på sol og andre livsstilsunoder, der går ud over hudens elasticitet. For netop nedsat elasticitet bidrager til at gøre porerne synlige med alderen. Sera og cremer kan lave en let sammentrækning i hudoverfladen. Microneedling kan være effektivt. Men skal tiden skrues tilbage, så skal der laser, dyb peeling og den type behandlinger til.

 


 

Mela smart

Focus Care 3-step Mela-Smart System er for den, der vil gå virkelig professionelt til værks. Udviklet af plastikkirurgen Dr. Des Fernandes, manden bag de verdenskendte Environ step-up A-vitaminprodukter. Produkterne arbejder både på årsagen til hyperpigmenteringen og på at lysne eksisterende pletter. De indeholder stort set alle de ingredienser, der regnes for mest effektfulde.

Environ Focus Care Radiance+ Mela-Prep Lotion, Mela-Fade Serum og Mela-Even Cream til priser fra 365 kr. til 580 kr. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 21 96 64 88 eller info@mbh-dermasupply.com.

Syresikre allierede

AHA og BHA, frugtsyre og salicylsyre med hver deres speciale og gode allierede til pletrens og poreskrump. AHA især til hudopklaring generelt, og BHA som specialist til at komme ned i porerne. For er porer fyldt med talg udvides de og bliver synlige.

Pudderdåserne.dk MUSTHAVE AHA-Serum og T-Zone Peeling koster begge 195 kr. for 50 ml. hos Magasin, magasin.dk og gosh.dk.

Spot på spots

Ofte er pigmentforandringer pletbegrænset, og det samme kan ens behandling så også være. I spot corrector fra Manyo Factory ses to af de mest effektive ingredienser, niacinamid og arbutin, på ingredienslisten. Men der er også andre blege-talenter som lakridsrodsekstrakt, citrusekstrakt, flere lysnende fermenter og en lang række regulerende ekstrakter herunder mælkesyre.

Manyo Factory Niacin Alpha 5.0 Whitening Spot Corrector, 250 kr. for 20 ml. hos bl.a. Magasin, magasin.dk og beaumonde.dk.

Koncentreret korrektion

Butylresorcinol er én af de bedst dokumenterede ingredienser til at ensarte hudtonen ved at undertrykke faser i pigmentprocessen. Samme regulerende egenskaber gælder tetrapeptide-30 og en ingrediens, der kaldes Neuro-Light. Desuden indeholder  serum en ingrediens, der fremmer den vævsrensende proces. PH-formula MELA-serum er en effektiv løsning på uensartet hudtone og pigmentpletter.

PH formula MELA Concentrated Corrective Serum, 869 kr. for 30 ml. Forhandler oplyses på tlf. 70 21 10 70 eller ses på beautyakademiet.dk.

Porestrammer

Denne Kiehl’s serum i deres Dermatologist Solutions-serie bruger bl.a. et gærekstrakt og essentiel olie fra geranium, men indeholder også salicylsyre. Man henviser til dermatologisk kontrollerede positive resultater efter fire uger.

Kiehl’s Precision Lifting & Pore-Tightening Concentrate, 460 kr. Kan bl.a. købes på kiehls.dk og magasin.dk.

Even Better

Clinique var blandt de første til at sætte spot på pigmentkaos, og i dag er Even Better en omfattende serie, der senest er tilført Clinical Dark Spot Corrector & Optimizer. Der er fuld ingrediensliste på clinique.com, og den er som et botanisk leksikon med alle naturens blege-talenter samt salicylsyre og fugtere.

I serien er også en meget populær makeupcreme, som dels dækker, men også fortsætter pletblegernes gode arbejde.

Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector & Optimizer, 710 kr. for 50 ml og Even Better Makeup Broad Spectrum SPF 15, 275 kr. 

Man bryder ned, og huden bygger op

Det er med få ord, hvad microneedling går ud på. Ved at rulle bittesmå huller i huden påfører man den det, der kaldes en ’mikroskade’, og det medfører aktivering af vækstfaktorer, så huden kan reparere.

Bonus er en glattere og mere ensartet hud. Og det gælder både rynker, pigment, ar, porer og generel foryngelse af huden. Serum8 Dermaroller systemet er udviklet af den danske læge Niels Bukh. Man kan finde forhandlere på serum8.com/da

Serum8 Dermaroller homekit koster vejl. 1.495 kr., men der er ofte tilbud.