Problemer med at blive gravid? – kig i din kost!

PCOS er en tilstand, der kan medvirke til, at du ikke kan blive gravid. Den rammer flere og flere, og skyldes formentligt et sammenspil mellem arvelige faktorer, kost og miljø. Undersøgelser tyder på, at to ud af tre kvinder med PCOS er overvægtige, og de fleste har for meget mavefedt. Overvægt er en særlig uheldig faktor, da den forværrer alle generne af PCOS.

Overvægt, især æblefacon, og forhøjede insulin-niveauer giver ustabilt blodsukker og dermed øget sult. Vores krop har ubevidst lært, hvilke fødevarer der hæver blodsukkeret hurtigt, og vi vil derfor ofte vælge kiks, brød, slik, sodavand og kage med en masse sukker i for at kunne tilfredsstille denne søde tand. Hver gang vi giver efter for trangen, fyldes der mere sukker i vores sukkerdepoter, og insulinresistensen bliver forværret. Vores bugspytkirtel, der producerer insulin, vil komme på hårdt overarbejde, og vores blodsukker vil derigennem blive endnu mere ustabilt. Det er en ond cirkel, hvor det ustabile blodsukker medfører øget trang til sukker, som vil føre til overvægt og nedsat fertilitet.

Også normalvægtige kvinder med PCOS har ofte en tendens til at ophobe fedt omkring maven. Mange har øget kropsbehåring, for eksempel i form af skæg. Andre har acne (uren hud) og tendens til tyndt hår eller hårtab i hovedbunden forårsaget af et forhøjet niveau af det mandlige kønshormon testosteron. Det øgede fedt omkring tarmene frigiver hormoner og fedtstoffer. Hormonerne, der frigives, afgiver forhøjede niveauer af det mandlige kønshormon, testosteron. Der er også forhøjelse af det “lede” kolesterol LDH. Samtidig finder man ofte insulinresistens. Fedtet omkring tarmen øger blandt andet risikoen for udvikling af diabetes, højt blodtryk og åreforkalkning.

Gode kostråd hvis du har PCOS:

Disse fødevarer bør du undgå:

  • Hvide kornprodukter, så som: Hvidt flute, hvidt franskbrød, hvidt toastbrød, hvid pasta, hvidt knækbrød, hvide pitabrød, boller af hvede, burgerboller, risnudler, hvide ris, grødris, hvide riskiks, majschips, pandekager, kager, småkager, wienerbrød, croissant, muffins, kiks, bagel, popcorn, taco og guldkorn
  • Kartoffelchips, majs på dåse, frugt på dåse
  • Hvidt sukker, chokolade, slik, brunt sukker, honning, marmelade, is og flødeis, vafler, ketchup
  • Saft sødet med sukker, alkohol, energidrik, sodavand
  • Bagte rodfrugter, kartofler og rødbeder

Jo mindre forarbejdede dine kulhydrater er, jo mindre effekt har de på dit blodsukker. Som eksempel er der grove grøntsager, som er fulde af fibre og langsomt omsættelige kulhydrater (lav GI), når de er rå. Men jo længere tid de bliver kogt eller bagt, jo større mængde af disse, de gode kulhydrater, bliver til let omsættelige kulhydrater. For lang tids opvarmning bevirker, at den stivelse, der er i disse grøntsager pludselig bliver lettilgængelig. Derfor skal man helst koge grøntsager således, at der stadig er “bid” i dem.