Psykologen: Remsen om børn og unge holder ikke

Af: Jeanne Fløe, psykolog

Foto: Jeanne Fløe

Nu må I tage jer sammen. Kom nu i gang. Altså dengang jeg var ung, var der ingen kære mor.

Og er I ikke også blevet sådan lidt for sensitive over for selv den mindste udfordring? Ingen har vel lovet, at livet skal være en dans på roser. Altså dengang jeg var barn, var der ikke noget, der hed stress og angst. Vi kneb balderne sammen, og så tog vi i skole, også selvom vi fik en over nakken. Der var ikke noget med at tage hjem til mor og pylre. I har alt og er forkælede som ingen generationer før jer.

Jo, tak vi kender godt remsen. Som barn i dag er du født ind i mulighedernes tid. Her kan du blive alt, når bare du vil det nok. Aldrig har så mange børn været ønskebørn. Valgt til som et bevidst tilvalg. Forældre står klar til at hjælpe med selv de mindste bump på vejen. Og alle børn og unge får mad og tøj på kroppen og mere til. Her går det godt. Vi er et rigt samfund.

Stress og stressrelaterede sygdomme blandt unge

Alligevel er der et stigende antal børn og unge, der ikke trives. De bukker under for de krav og forventninger, der er til dem. Mere end hver anden gymnasieelev har stress-symptomer enten i form af hovedpine, eller de har svært ved at falde i søvn. Og alt for mange lider af mere alvorlige symptomer som angst og depression.

I mit arbejde møder jeg ofte børn og unge, der kæmper med at slå til i nutidens præstationssamfund. I en tid, hvor alle muligheder ligger åbne, ligger det lige for at bebrejde sig selv, når man oplever, at man ikke slår til. For så er der kun én at bebrejde, og det er en selv.

Forventningerne står i kø

Rigtig mange børn og unge oplever et meget stort forventningspres. Ikke udelukkende i skolen og rent uddannelsesmæssigt, hvor kun et 12-tal er godt nok. Børn og unge skal ikke kun klare sig godt i skolen. De skal performe på alle arenaer. De skal se godt ud. Være populære. De skal kunne navigere på de sociale medier med de helt rigtige posts på Instagram, Facebook og Snapchat.

Man skal være den bedste til alt, hvad man foretager sig. Og man skal hele tiden gøre mere og gøre det bedre.

Hvor kommer alle disse forventninger fra? De kommer fra de unge selv, skolen, forældre, samfundet. Rigtig mange unge oplever, at de ikke lever op til de givne krav om at præstere, og de føler sig ensomme.

WHO vurderer, at stress og følgevirkninger heraf kan blive én af de største trusler mod sundheden. Der er grund til bekymring. Det er på tide, at vi stopper op. For hvis vi kun skal gå efter at være hurtigere, klogere, smukke og produktive, så ender det galt.