Psykologen – Så er der serveret. Et stykke med skyld

Af: Jeanne Fløe

Foto: Privat

Sådan tror jeg, de overvægtige har følt i mange år, hvor fokus alene har været på, at de skal opnå vægttab. Intuitiv spisning baseres på princippet om at lytte til kroppens signaler for sult, mæthed og nydelse. Det er dermed kroppens signaler, der styrer hvad, hvornår og hvor meget vi spiser. Indsparket i debatten har været vigtig. Særligt fordi det er et område, hvor skyld og skam er blevet proppet ned i halsen på de overvægtige. Og hvor er det vigtigt at få nydelsen ind i vores tilgang til mad og motion!

Intuitiv spisning flytter fokus væk fra vægttab. Intuitiv spisning har i stedet fokus på at øge trivslen hos den, der har døjet med vægttab hele livet. At, spise intuitivt er på mange måder et opgør med den traditionelle slankeindustri, hvor kalorietælling, restriktive kostplaner og hårde træningspas har været set som vejen mod et sundere liv. Hvor slank er blevet synonym med sund.

Og selvom der foreløbig er meget lidt forskning på området, ser det ud til, at den mentale sundhed øges, når skammen skydes til hjørne

Og da vi ved, at netop negative følelser for mange overvægtige medfører, at de trøster sig med mad, vil man kunne forvente, at øget trivsel vil have stabilisering af vægten eller endog vægttab som sidegevinst.

Ingen tvivl om at bedre accept af dig selv vil have positiv indvirken på sundhed bredt set. Og vi kan hurtigt enes om, at en tur i skoven med alle sanser åbne for fuglefløjt og det spæde forår er langt sundere mentalt end et snævert fokus på, hvor kalorieforbrændende din motion er.

Hele tankegangen bygger på en forventning om, at fravær af restriktioner og påbud vil gøre det muligt at mærke kroppens signaler. Udfordringen er bare, at vi er udstyret med en hjerne, der til hver en tid vil foretrække fedt og sukker. Vores hjerne er nemlig udviklet i en tid, hvor der var knaphed på ressourcer.

Så jeg er nok lidt nervøs for “hele pakken”, som handler om, at kroppen skulle kunne styre hvad, hvornår og hvor meget, vi spiser. Kunne vi sikre, at det lille ord “hvad” blev serveret – ikke med skyld – men med viden? Viden omkring vores hjerne og ikke at forglemme viden om vores forskellige genetiske baggrunde, ville jeg gå all in på intuitiv spisning.

Alle kroppe fortjener kærlighed