Måske du tænker, at det aldrig kunne ske for dig, og at så er folk godt nok for nemme at narre. Og ofte har jeg da også grinet af, at jeg som barn troede på, at den vitaminpille min mor gav mig med, når jeg skulle sove ude ved veninder, virkelig var en sovepille. For den hjalp jo, og jeg kunne pludselig have sleepovers som de andre på min alder.
Det interessante er, at der sker afgørende forandringer i hjernen, hvis vi tror på behandlingen. Placebo er et reelt neurobiologisk fænomen, som kan forklares med hjernens kemi og måde at fungere på. Og det er ret vildt at tænke på.
Forskere i hele verden undersøger videnskabeligt, hvordan behandlinger, der ikke burde have en effekt alligevel, har det. Igen og igen viser forskningen, at folk får det bedre af medicin, men at de også får det bedre af placebo. Og nok så interessant, at forskellen mellem de to effekter ofte er meget lille.
Et af de områder, hvor placebo netop har vist sig virksomt, er indenfor smertelindring. Formentlig blandt andet fordi smerte i høj grad processeres i hjernen. Når vi oplever smerte eller andet ubehag, skal det først igennem hjernen, før det kan opfattes som smerte eller ubehag.
Studier viser dokumenterbar forskel på oplevelsen af smerte hos en gruppe, der får en kalktablet sammenlignet med den gruppe, der ingen behandling får. Der opstår altså en målbar symptomlindrende effekt, hvor der slet ikke burde være nogen.
Men kalktabletter frigiver ligesom aktiv medicin opioider (kroppens eget smertestillende medicin) og dopamin (et signalstof i hjernen, der kommunikerer med centralsystemet, og som hænger tæt sammen med vores belønningssystem
og glædesfølelse) samt aktiverer det cannabinoide system, (som dæmper smerter.) Så mindst tre forskellige neuro-transmittersystemer kan være involveret.
Men ikke kun kalktabletten har en placebo effekt. Der forskes i, om behandleren med sin person og engagement påvirker den ramtes oplevelser af smerter eller andre symptomer. Meget tyder på, at det er forventning til effekt, der er den tydeligste forklaring på, at der kan opstå en placebo effekt. Når vi møder en behandler, har vi et ønske om hjælp, lindring og helbredelse. Vi vil have det bedre. Vi er indstillet på, at nu skal der ske noget. Alene det vil hjælpe.
Man kan altså ikke blot tænke sig til effekt. Det kræver ”noget”. Det kan være en behandling, en pille, indsprøjtning, kirurgi, krystaller. Og det kræver ”nogen” altså en behandler. Jo mere empatisk, jo bedre tid, jo mere berøring, jo større tiltro til behandlermetode des større sandsynlighed for placeboeffekt.
Videnskaben mangler stadig megen forskning for praktisk at kunne udnytte placeboeffekten systematisk.
I Helse, kan du møde psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB.
Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der berører dit eget liv.
Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Esbjerg Sygehus. Sideløbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen – på Islands Brygge i København.