Pust – pollensæsonen er på vej!

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Efter en relativ mild vinter er pollensæsonen snart skudt i gang. Med visse typer pollen vil allergikere måske allerede have mærket næsen og øjnene løbe og er grebet til antihistaminer. Men vidste du, at man faktisk kan lindre allergiske reaktioner og samtidigt forbedre immunforsvaret helt uden medicin?

For mange er det glædeligt, når kalenderåret byder foråret velkommen. Men for allergikere kan det varmere forårsvejr også give store gener. For med lyset kommer også den store mængde pollen, som begynder at svæve i luften og kan irritere allergikeres øjne og næser. Generne skyldes, at immunforsvaret overreagerer. Særligt inflammation i kroppen kan være skyld i, at immuncellerne begynder at gå til angreb mod ufarlige fjender.

Nedsætter inflammation

Derfor er det en god idé at arbejde aktivt med at sænke inflammationen i kroppen, hvis man er allergiker. Det kan man gøre på mange måder gennem kosten, f.eks. pycnogenol – et ekstrakt af barken fra fransk strandfyr er gavnlig i denne henseende. Det særlige ekstrakt er nemlig både en stærk antioxidant og en antihistamin og tager dermed fat om problemets rod med sine naturlige antihistaminer, som netop er det, man også finder i allergimedicin.

Læs også: Vær beredt – pollensæsonen er snart over os

Naturlige antihistaminer

Når man mærker en allergisk reaktion, skyldes det som nævnt et overaktivt immunforsvar, som sender histaminer ud i kroppen. Kuren er derfor at nedkæmpe histaminerne for at give en umiddelbar lindring af kløende øjne og løbende næse. Pycnogenol er sammen med vitamin C og D rig på antihistaminer fra naturens side, og kan altså virke i kroppen på samme måde som allergimedicin, foruden at pycnogenol også arbejder aktivt med at modarbejde allergien på et mere underliggende plan.

Forsøg med pycnogenol viser, at ekstraktet kan påvirke mastcellerne, som er de celler, der udsender histaminerne.

I et studie fra 2009 blev det undersøgt, om pycnogenol kunne reducere de allergiske reaktioner, som kan opstå hos f.eks. pollenallergikere. I forhold til placebo var effekten overbevisende, når det gjaldt reduktion i symptomer fra øjne og næse.

Man kan indtage pycnogenol som kosttilskud. Bio-pycnogenol, der er produceret på et patenteret ekstrakt fra barken på fransk strandfyr, er det eneste på markedet i Danmark. Tilskuddet er fremstillet under farmaceutisk kontrol, som blandt andet sikrer ensartethed i koncentrationen i hver pille.  

Foråret er en dejlig tid. Det bliver lysere, energiniveauet stiger, og lysten til at kaste sig ud i bølgen blå spirer frem i mange. Men som allergiker kan tiden også medføre store gener, der mildest talt kan gøre tanken om en dag i det grønne til lidt af en udfordring. Man kan dog aktivt arbejde med at gøre naturen til sin ven og udnytte specifikke gavnlige egenskaber herfra til sin fordel og dermed komme mere gnidningsfrit gennem pollensæsonen.

Læs også: Aaatju! – Høfeber, corona eller bare en forårsforkølelse