Q10 giver energi til hjertet

Af: Mette Bernt

En dansk ledet international undersøgelse “Q-SYMBIO” viser, at kosttilskud med coenzym Q10 kan øge livskvaliteten og forlænge livet hos mennesker med hjertesvigt. Og muligvis kan vi andre også have glæde af det.

Vi danner alle sammen stoffet Q10, som dels er en antioxidant og dels gør kroppens celler i stand til at producere energi. Det sker blot ikke i samme grad hos personer med hjertesvigt. En ny undersøgelse viser, at de kan have glæde af Q10 som kosttilskud, hvilket også er tilfældet for andre patientgrupper.

Kroppens eget kraftværk

Tænker vi på hjertet som en pumpe, der sikrer, at vores blod konstant cirkulerer rundt i kredsløbet, er det åbenlyst, at her er en arbejdsopgave, der har brug for energi. En energi kroppen selv er i stand til at producere i cellernes mitokondrier, som vi kan betragte som kroppens små kraftværker.

– Q10 er livsnødvendigt, og uden Q10 kan vi ikke danne energi i mitokondrierne. Skal hjertet pumpe, har det konstant brug for energi. Når hjertepatienter danner for lidt Q10, går det ud over hjertets evne til at pumpe. Tager man Q10 som kosttilskud, kan man hjælpe cellerne til at danne den manglende energi, siger Svend Aage Mortensen, dr. med. og forskende overlæge på Rigshospitalets Hjertecenter. Han har ledet Q-SYMBIO undersøgelsen.

Han peger på, at flere forhold kan have betydning for, at hjertepatienter mangler Q10. Ved hjertesvigt er kredsløbet påvirket af øget stress, og hormoner i kroppen, som eksempelvis adrenalin, er øget. Det belaster hjertets pumpefunktion og skaber behov for Q10 til at skabe energi og som antioxidant.


Færre dødsfald og øget livskvalitet

I Q-SYMBIO deltog 420 personer, der i forvejen fik den anbefalede hjertemedicin. Halvdelen fik tre gange om dagen 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie (kapslerne Bio-Qinon). Den anden halvdel fik placebobehandling, hvor kapslerne udelukkende indeholdt vegetabilsk olie. Hverken deltagere eller forskere vidste, hvem der fik hvad.

– Resultatet efter to år var, at der hos de Q10 behandlede var 43 procent færre hjertekar-relaterede dødsfald, og at der også var 43 procent færre alvorlige komplikationer som eksempelvis hospitalsindlæggelser på grund af forværring af hjertesvigt. Patienterne oplevede en bedre livskvalitet, de blev mindre trætte og fik mindre åndenød, siger Svend Aage Mortensen, der har forsket i Q10 og hjertesvigt siden 1983. Resultaterne er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift: Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure.

Han fremhæver, at man blandt andet i Australien har lavet undersøgelser, der viser, at personer som bliver forbehandlet med Q10 op til en bypass- eller hjerteklapoperation, har en styrket hjertepumpefunktion omkring operationen i forhold til personer, som ikke har fået stoffet.

– Så i den henseende kan Q10 også virke forebyggende hos hjertepatienter, der ikke har hjertesvigt, siger Svend Aage Mortensen.


Hvis du ikke er hjertepatient

Man ved mest om Q10’s effekt hos hjertepatienter, fordi der er lavet flest undersøgelser på denne patientgruppe, men andre personer kan også have glæde af Q10. Som kroppens egen antioxidant har Q10 en særlig effekt og kan eksempel beskytte over for iltning af det dårlige kolesterol LDL, der kan skade blodkar-væggene.

– Undersøgelser viser også, at nogle personer har Q10-mangel, når de får statiner mod for højt kolesterol. Andre får muskelsmerter, når de tager statiner, og her kan man også forsøge om Q10 kan hjælpe på generne, siger Svend Aage Mortensen og understreger, at det er områder, der ikke er færdigundersøgt.

Endelig er der undersøgelser, som viser, at Q10 kan have en vis blodtrykssænkende effekt hos patienter med forhøjet blodtryk.


Rådfør dig med egen læge

Svend Aage Mortensen opfordrer til, at man taler med sin egen læge, før man tager Q10. Tager man i forvejen medicin, er det vanskeligt vurdere, hvor meget Q10 man har behov for. Derudover er det vigtigt at have for øje, at Q10 ikke kan hjælpe i løbet af få dage.

– Man skal regne med mindst fire og op til 12 uger, før man eventuelt kan vurdere virkningen på for eksempel symptomer eller blodtrykket. Tager man Q10 forebyggende mod en mangeltilstand, som følge af statin-behandling, er der tale om en langtidsbehandling, siger Svend Aage Mortensen.