I mit vilde liv er den mest overraskende opdagelse gåsefødderne, den hvidmelede gåsefod hedder Chenopodium album. Der findes en enorm variation af Chenopodium verden over, herunder Chenopodium quinoa, som altså ikke er dansk. Dog er vi i Danmark begyndt at dyrke quinoa, men der findes masser af danske gåsefødder ude i den vilde danske natur. Alle danske haveejere kender også gåsefødderne, dog under en anden fællesbetegnelse; bredbladet ukrudt. Deres værdi og anvendelsesmuligheder er glemt, selvom de var en del af grauballemandens sidste måltid. Om det var den Hvidmelede gåsefod, Stolt Henriks gåsefod eller en nu uddød gåsefod ved ingen.
Det kræver absolut vild nørde-viden at holde helt styr på ordner, familier slægter og arter både i teorien og ude i naturen. Alle arter af gåsefødder er i salturtfamilien – troede vi, indtil for nylig, hvor planteriget også er begyndt at bestå af sammenbragte familier, og salturtefamilien er nu en underfamilie i amarant-familien.
Vi mennesker får hele tiden ny viden om planteriget, når vi bliver nysgerrige på det. Vi er netop blevet nysgerrige på gåsefoden quinoa, fordi den er glutenfri, proteinrig og indeholder store mængder omega 3 – lige sådan et produkt, verden mangler.
Havde vi nu udvidet og nuanceret vores brug af gåsefødder efter Grauballemandens død, så havde det ikke været import af Quinoa til hylderne i danske butikker, men eksport af Album. Danske landmænd havde ikke eksperimenteret med Quinoa, men i stedet forsket i at dyrke danske album eller andre danske vilde arter. Forestil dig, at vi havde eksporteret gåsefødder i stedet for svin, fordi danske landmænd havde knækket koden på, hvordan man dyrker gåsefødder med et proteinindhold på 22 pct.
Vi havde i Danmark viden og teknologi til at dyrke forskellige arter afhængigt af, om formålet var bladgrønt, stængler, topskud eller frø.
Vi havde bidraget betragteligt til et mindsket behov for kød på verdensplan, fordi vi solgte såsæd til amerikanerne og know-how til produktion af grønne gooseburgers. Alle med glutenallergi fik lækkert brød bagt på hvidmel, og ingen salatsnedker med respekt for sig selv, havde mindre end 100 opskrifter på salater med gåsefødder i alle farver.
Der blev brugt så meget gåsefod i fødevareproduktionen, at antallet af danskere med type 2 diabetes og hjertekarsygdomme faldt, fordi gåsefødderne sænker kolesteroltallet og stabiliserede blodsukkeret. Så ud over at være det lykkeligste land, overhalede danskerne pludselig de andre nordiske lande i gennemsnitlig levealder.
I det lykkelige land, kunne man hvert forår se mennesker med rumpen i vejret i deres haver, hvor de gentagne gange spiste direkte af det ukrudt, de lugede væk. Hvert år fejrede danskerne de fantastiske planter, man kaldte dagen Grauballemavens genopdagelse.
Der var på denne nationale fest dag gratis footchips til alle deltagere af det gakkede gåsegangs løb. Årets smagsvariant blev kåret, en eftertragtet pris blandt landmænd. På landsdækkende TV dystede danskerne om at finde nye vilde arter, og vinderne fik et par hippe, men dyre, Shagreen-bukser af skind bearbejdet med gåsefodsfrø, så det lignede ægte slangeskind. Det hele blev afholdt for overskuddet på BNP, et resultat af reducerede sygehusudgifter.
Fantastisk, men DU behøver ikke vente – bring vildskab ind i DIN hverdag nu, tag ud under åben himmel, få rørt luftmusklerne, få lease for sjælen og saml din egen sunde superfood lige i dit nærmiljø. Ingen gåsefødder er giftige, og de vilde danske gåsefødder er også glutenfri og indeholder meget protein, omega 3, jern og kalk (og andre gode vitaminer og mineraler) – som alt vildt, afhængig af art og voksested.
Tag en naturvejleder med på din første gåsefodsjagt, så kan du også få viden om mælderne, som er en anden super sund plante i samme familie, men af en anden slægt. Når du har jagttegnet, kan du selv slå dig løs, du vil se gåsefødder overalt, også i din egen have, og sæsonen er lang.
Den starter med de små spæde skud fra sidst i april, som smager af friske ærter, lige til salatskålen, herefter kommer sæsonen for de små bløde stængler, spis dem som mini-asparges. Så kommer bladhøsttiden, hvor bladene bruges som spinat, hen i juli begynder chips-sæsonen, hvor topskud ristes i ovnen som snack, og til sidst kommer så frøhøsten. Der er så mange anvendelsesmuligheder for gåsefødderne i køkkenet.
OBS! Bladene indeholder oxalsyre som spinat. Vigtigst: Du bliver Skipper Skræk-stærk, når du spiser dem – det kan du roligt fortælle ungerne.
Mere vild viden- velkommen på www.gåsefødder.dk.
Vi ses Under Åben Himmel
Lea Neuberg
Pist….!Gåsefødder kan minimere I-landenes livsstilssygdomme og forbedre U-landende levevilkår, fordi de mætter mange munde sundt. |
Kort om Lea NeubergLea står bag udekøkkenet, “Under Åben Himmel”, der ligger ved Søndernæsgård i Sønderjylland. Lea er uddannet fysioterapeut, har diplomuddannelse i ernæring og er kandidat i Folkesundhedsvidenskab, cand. scient. san. publ. |