Råmælk og melatonin? Måske med i fremtidens behandling mod cancer

Af: Trille Skøtt-Jensen

Foto: Shutterstock

Kemoterapi kan give hårde bivirkninger. To helt naturlige stoffer kan i fremtiden vise sig at hjælpe på det.

Kemoterapi er på mange måder en meget hård omgang. Især er mange plaget af kvalme og nedsat appetit under behandlingen. Kvalmen og besværet med at spise skyldes blandt andet den effekt, kemoterapi har på hele fordøjelses-systemet. Fra mundhulen og ned gennem tarmen, ødelægger kemoen celler i slimhinderne, så der kan opstå rødme, og der kan dannes sår.
Sår i mund, svælg og tarm øger risikoen for, at der går hul på tarmen med risiko for, at uønskede bakterier kommer ind i blodbanen. Dermed er en ond cirkel startet på et tidspunkt, hvor kroppen i forvejen er på hårdt arbejde for at blive rask.
Derfor forskes der helt naturligt meget i, hvordan man kan afbøde disse gener. For sår og gener i fordøjelsessystemet giver i sig selv kvalme og madlede. Og god nærende mad er vigtig for at komme igennem et sygdomsforløb. Så det er kritisk, at den livreddende behandling kan give så store bivirkninger.

Læs også: Tænder og mund under og efter en kræftbehandling 

Næringsrig råmælk

Nu tyder noget på, at råmælk fra køer, kolostrum, kan hjælpe til at genopbygge en ødelagt slimhinde. Forskningen på området er stadig i sin vorden, men de første resultater er på vej.
Kolostrum er den allerførste mælk, der kommer, efter kalven er født. Den råmælk er smækfyldt med næringsstoffer og mange forskellige proteiner, som har indflydelse på tarmen og immunsystemet. Derfor kan kolostrum muligvis have god effekt på genopbygningen af den skadede slimhinde i tarmen. Eller sagt med andre ord: Kolostrum gør i kemo-behandlede patienter noget lignende, som den kolostrum normalt ville gøre i en nyfødt kalv med en følsom tarm og et umodent immunsystem, som professor Per Sangild fra Københavns Universitet siger det. Han forsker i kolostrums virkninger på forskellige patientgrupper.
I 2016 indledte man på Rigshospitalet og Odense Universitets Hospital et videnskabeligt forsøg med at give kolostrum til børn, der var ramt af leukæmi. Børnene havde sår i mundhule og ned igennem tarmsystemet på grund af kemoterapi. Håbet var, at råmælken ville have genopbyggende effekt på slimhinderne.

Smager ikke godt

Forsøget var vanskeligt, fordi råmælk ikke smager ret godt for børn, der i forvejen har kvalme og nedsat appetit. De havde svært ved at sluge råmælken, selvom den blev givet i små doser. Men der kom dog et foreløbigt positivt resultat ud af forsøget – der blev set bedring i munden, hvor mundbetændelse som følge af kemo gik mærkbart tilbage.

Kolostrum behøver nu ikke altid smage dårligt. Det kan nemlig købes som kosttilskud i helsekostbutikker. Her kan man få kolostrum som pulver med f.eks. vanilje- eller mokkasmag.  Det findes også som tilskud, der kan drysses ud over morgenyoghurten.

Der bliver ikke lige nu forsket mere i, om råmælken kan afhjælpe leukæmi patienters slimhinder i tarmen under kemoterapi. Derimod kommer der snart resultater fra kolostrums virkning på for tidligt fødte børns tarme. De resultater kan give anledning til, at man også forsker mere i kolostrums effekt på tarmslimhinden under kemoterapi. Det fortæller professor Per Sangild om endnu upublicerede resultater fra et forsøg med over 500 for tidligt fødte børn fra Danmark og Kina.
-Tidligt fødte børn har også problemer med tarmsystemet, og disse ligner i nogen grad de problemer, som kemoterapien giver for tarmen i leukæmiramte børn. En række pilotstuder, lavet i grise efter tidlig fødsel eller med kemoterapi, tyder på, at kolostrum positivt påvirker deres tarme. Selvom der altid er lang vej fra forskning i både dyr og mennesker, til nye behandlinger for mennesker, er kolostrum et godt bud på et produkt, som kan hjælpe flere patientgrupper, forklarer Per Sangild.

Læs også: Tarme uden charme 

Det vigtige melatonin

Hvor forskning i kolostrum er i sin spæde vorden, så er der flere og flere håndfaste beviser på, at melatonin har en positiv effekt under kemobehandling, og der er også resultater, der peger på, at melatonin er en vigtig brik for at forebygge cancer i at udvikle sig.
Melatonin er vores søvnhormon, som er med til at sikre vores meget vigtige døgnrytme. Fra studier ved vi nemlig, at døgnrytmen og dermed også søvnen har stor indflydelse på vores helbred.
I 2015 udgav ugeskrift for læger artiklen, ”Melatonins indvirkning på immunsystem og cancer”.
Forfatterne bag artiklen, forskerne Anna Gry Winther og Mogens Helweg Claesson slog fast, efter at have sammenlignet mange studier på området, at melatonin reducerer bivirkninger fra kemoterapi og øger patienternes gennemsnitlige levetid.
De henviser til studier, der viser, at indtag af melatonin ved visse typer kræft kan øge et-års overlevelsen og reducere en række af de bivirkninger, som kemoterapi kan give.
Ifølge forfatterne skyldes den gode virkning, at melatonin stimulerer og beskytter immunforsvaret og øger kemofølsomheden i cancerceller. Melatonin nedsætter også immuncellernes niveau af oxidativt stress.
De danske forskere konkluderede, at der var god grund til at forske mere i melatonin som en del af kræftbehandlingen.
Siden da er der på internationalt plan forsket videre i melatonins virkning på cancer. Og der er lovende resultater. Så måske varer det ikke så længe, før vi ser melatonin som en naturlig og integreret del af kræftbehandling.

Læs også: Derfor fortjener melatonin mere opmærksomhed

Sov godt

I Danmark skal melatonin købes på recept. Men der findes naturprodukter til at komme ind i en god søvn. Det er produkter, der indeholder tryptofan, som er første led i vores naturlige proces for at falde i søvn og sove godt. Tryptofan omdannes i løbet af natten til melatonin, og henad morgen omdannes det igen til serotonin, så vi vågner naturligt.
Husk altid at tale med din læge, hvis du er i behandling for kræft og begynder at tage et naturligt tilskud. Det kunne blandt andet være en god ide´at tage en samtale om melatonin. For udover de nævnte virkninger, så er bivirkninger ved melatonin få og sjældne.

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om kollagen, kolostrum og melatonin.