Hvorfor bløder tandkødet ved graviditet?

Af: Elisabeth Gregersen, Formand for Dansk Tandplejerforening

Foto: Scanpix/Iris

Mange gravide oplever, at deres tandkød har øget tendens til at bløde. Ca. halvdelen af alle gravide oplever, at tandkødet kommer til at bløde, og at det er ømt og hævet. Typisk fra 2. graviditetsmåned.

 

Når man er gravid, ændres kroppens sædvanlige hormonbalance. Det medfører øget blodvolumen og blodgennemstrømning i slimhinderne, som kan bevirke, at slimhindernes blodkar nemmere brister, og at det bløder fra tandkødet og andre af kroppens slimhinder. Samtidig kan de hormonelle forandringer forårsage, at immunforsvaret reagerer anderledes, og at tandkødet dermed bliver mere følsomt over for plak og bakterier. Ofte oplever den gravide, at det bløder i forbindelse med tandbørstningen, men her er det ifølge tandplejer Jeanette Mortensen vigtigt at fortsætte med at børste, som man plejer.

Ifølge Jeanette Mortensen er det vigtigt for kroppens generelle sundhedstilstand og en vellykket graviditet at undgå at belaste kroppen med infektioner. Betændelse i tandkødet er en infektion, og betændelse og bakterier fra mundhulen kan komme ud i blodbanerne og kan dermed spille en rolle i forhold til den generelle sundhedstilstand og graviditetens forløb.
-Man skal ikke blive forskrækket over, at det pludseligt bløder. Derimod er det vigtigt, at du børster dine tænder ligeså godt, som du plejer. Vær grundig men blid i dine bevægelser og brug en blød børste. Det kan også være en god idé med et ekstra tandeftersyn, hvor du også kan drøfte med din tandplejer, hvordan du kan tilrettelægge din mundhygiejne til din nuværende situation, og måske kan du have glæde af nogle hjælpemidler i den daglige mundpleje, som tandplejeren kan instruere dig i, fortæller Jeanette Mortensen.

 

Ændrede vaner

Foruden ændringer i hormonerne kan ændrede livsmønstre og vaner i forbindelse med graviditeten spille en ikke ubetydelig rolle i forhold til tandsundheden og være medvirkende til en øget risiko for både betændelse i tandkødet, huller i tænderne (caries) og syreskader.

I første del af graviditeten kan der opstå trang til bestemte fødevarer som spises i større mængder og også ofte meget hyppigt og igennem hele døgnet. Ikke sjældent er der tale om syltede produkter, der indeholder meget sukker og syre. Foregår spisningen om natten, udsætter man tænderne for yderligere risiko, fordi man i løbet af natten med hvile og søvn producerer mindre spyt end om dagen. Dermed har man om natten ikke samme gavn af spyttets neutraliserende effekt på syre og spyttets rensende/skyllende virkning.

-Som gravid kan man også godt glemme tænderne lidt i forhold til alle de andre gøremål, der presser sig på. Dette kombineret med hyppigt indtag af sukkerholdige eller sure fødevarer øger risikoen for cariesangreb/huller og syreskader, siger Jeanette Mortensen.

Lider man af graviditetskvalme, kan man måske fristes til at springe en tandbørstning over for at undgå at udløse opkastning, men her er det vigtigt alligevel at gennemføre to daglige tandbørstninger med fluortandpasta, der har en forebyggende effekt på huller i tænderne. Tandbørstningen kan foregå på tidspunkter, hvor kvalmen er mindst, og det kan også være, at du skal prøve en ny tandpasta med en mildere smag. Det kan du tale med din tandplejer om.

Det vil for de fleste føles naturligt at børste tænderne, når man har kastet op – men det er en rigtig dårlig idé, ifølge tandplejeren.

-Hvis man tager fat med tandbørsten, når tændernes emalje lige er blevet udsat for kraftig syrepåvirkning af opkast, slider man unødigt på den tynde emalje. Man skal helst vente i hvert fald en halv time med at børste tænder, til spyttet har neutraliseret syren. Det er bedre, at man i stedet skyller munden med vand; almindeligt postevand eller mælk – ikke sukker- og syreholdige drikke som cola eller juice,  forklarer Jeanette Mortensen.

 


Spørg din tandplejer

Er du i tvivl om, hvorvidt tænderne og munden har det godt under graviditeten, er det en god ide at komme til
ekstra tandeftersyn hos tandplejeren, som også kan vejlede dig i pleje af barnets mund og tænder efter fødslen.


Gode råd til din daglige mundhygiejne

Børst aldrig tænder lige efter du har kastet op. Vent mindst en halv time, da emaljen er blød og tager ekstra skade
lige efter en syrepåvirkning.

  • Børst tænderne rene to gange dagligt på tidspunkter, hvor du ikke har graviditetskvalme, eller hvor kvalmen er mindst
  • Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved
  • Brug tandpasta med fluor – overvej om du har brug for en tandpasta med en mildere eller anden smag
  • Spyt ud efter tandbørstning, men undlad at skylle din mund
  • Brug mellemrumsbørste eller tandtråd hver dag
  • Spar på sukker- og syreholdige drikke som f.eks. juice og sodavand
  • Skyl efter med lidt vand, hvis du spiser mange små måltider i løbet af dagen
  • Spørg din tandplejer til råds om din mundhygiejne

Find flere gode råd til din mundhygiejne på www.dinmund.dk