Fordomme, uheldige misforståelser og unuanceret formidling har været nogle af grundene til, at de receptpligtige østrogen-tilskud til kvinder med gener i overgangsalderen har været udsat for noget af en hetz. Det siger én af landets absolut førende gynækologer og eksperter i kvinders overgangsalder, overlæge Anette Tønnes Pedersen, Rigshospitalet.
For at have baggrunden helt på plads, skal vi tilbage til 2002 og 2003, da de første amerikanske randomiserede undersøgelser viste, at der er en forhøjet risiko for brystkræft, når kvinder får receptpligtig østrogen-tilskud. Indtil disse undersøgelser blev offentliggjort, var der ellers godt gang i hormonsalget, som bare steg og sted. Fokus var dengang i 1990erne især på, at østrogen-tilskud forebygger knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme. Men efter de amerikanske udmeldinger faldt salget af solgte østrogen-tilskud hurtigt til det halve.
-Undersøgelserne konkluderede, at der var 26 pct. forhøjet risiko for at få brystkræft ved østrogen-indtagelse. Det lyder af meget, men det kommer an på. hvordan man ser det. De 26 pct. er nemlig en relativ risiko, hvilket betyder en øgning på 26 pct. af den risiko, man i forvejen har for brystkræft i sin aldersgruppe. Den absolutte risiko, hvis man vælger at tage et østrogentilskud i fem år i forbindelse med overgangsalderen, ligger alt andet lige på 0,5 pct., når man tager højde for, at hyppigheden af brystkræft ikke er høj hos kvinder i 50erne. Dengang glemte man at formidle og præcisere, hvad det er vi taler om. Og vi glemte at formidle de positive elementer. Derfor er der opstået mange dogmer og misforståelser, som vi bliver nødt til at gøre op med, forklarer Anette Tønnes Pedersen.
.-Der blev dengang sat gang i en hormonforskrækkelse, hvor tingene blev blandet godt og grundigt sammen. Blandt andet, at tilskud af østrogen i overgangsalderen giver forhøjet risiko for blodpropper. Men det er p-piller, som består af kunstige hormoner, der kan give en forhøjet risiko for blodpropper, og det er noget helt andet, understreger Anette Tønnes Pedersen og henviser til, at de østrogentilskud, som lægen ordinerer til kvinder i overgangsalderen, også er naturlige og risikoen er en anden. Selvom de er fremstillet i et laboratorium, så er de på molekylær plan identiske med de østrogener, som kvinders æggestokke selv producerer. Naturlige hormoner er også phytoøstrogenerne, som findes i planter som f.eks. rødkløver og sølvbede. det er ikke hormoner, men plantestoffer, som stimulerer kroppens østrogen receptorer. Anette Tønnes Pedersen er på ingen måde imod phytoøstrogenerne. Hidtil har deres gunstige virkning på gener i overgangsalderen bare ikke været undersøgt så grundigt som de receptpligtige naturlige østrogener, siger hun.
Østrogen er et vigtigt hormon for kvinder. Det udvikler livmoderen, hud, slimhinder og ikke mindst knoglerne. Østrogen har også stor betydning for sunde blodkar og elasticiteten i karvævet, pointerer Anette Tønnes Pedersen og tilføjer, at hormonet dermed er med til at forebygge åreforkalkning og efterfølgende risiko for blodpropper. Især i de første år i overgangsalderen, som typisk begynder omkring 50 år. Hos de ældste kvinder i overgangsalderen er beskyttelsen ikke helt så høj, fortæller Anette Tønnes Pedersen.
-Hos kvinder i 60erne, er der statistisk en forhøjet risiko for, at åreforkalknings-processen er igang. Og derfor får kvinder i den aldersgruppe ikke nødvendigvis samme beskyttelse mod blodpropper, når de får østrogen-tilskud sammenlignet med de yngre kvinder. Men generelt mener Anette Tønnes Pedersen, at det er ærgerligt, at der går mange kvinder rundt med dårlig livskvalitet og som kunne blive hjulpet med de receptpligtige østrogen-tilskud men som ikke tør på grund af fejl-opfattelserne af den reelle risiko.
-Jeg skal ikke forklejne, at der er en forhøjet risiko for brystkræft. Men den er som sagt lille. Og hvis kvindens livsstil er fornuftig- dvs. hun hverken ryger eller er overvægtig men lever sundt og dyrker motion, og der samtidig ikke er nogen arvelig risiko for brystkræft i familien, så er der ikke noget at være bange for. Men det er vigtigt at understrege, at østrogen-tilskud ikke er noget vidundermiddel, der kan stå alene. Det skal tænkes ind i kvindens livsstil. De gener, kvinder kan have i overgangsalderen er nemlig multi-faktorielle – det er sjældent en enkelt faktor, der udløser symptomerne, siger Anette Tønnes Pedersen.
-Det er vigtigt at understrege, at et tilskud af østrogen i overgangsalderen handler om en lav dosis – det halve af den mængde østrogen, som æggestokkene producerer i kvindens fertile alder. Men det er nok til at afbalancere den ustabile hormonproduktion i den periode. Det giver et lille puf og gyder olie på vandene.
Anette Tønnes Pedersen understreger, at der ikke er forkerte valg, når det handler om receptpligtige østrogen-tilskud versus det alternative valg – phytoøstrogener.
-Det handler om at give kvinderne den bedst mulige information, så de er rustet til at træffe det valg, der er det bedste for dem. Overgangsalderen er ikke nogen sygdom, og derfor skal vi læger ikke fortælle kvinderne, hvad de skal gøre. Der er ikke forkerte eller rigtige løsninger. Vores opgave er at imødekomme, formidle og facilitere kvinderne, så hver enkelt kan træffe sit eget valg, siger Anette Tønnes Pedersen, der selv er 56 år.
-Derfor spørger mine patienter tit om, hvad jeg selv gør. Så svarer jeg, at det er irrelevant, fordi det ikke er mig, det handler om, siger hun
Hun peger dog på, at der er to nye grupper, som bør få tilskud af receptpligtige, naturlige østrogener.
Det er den gruppe unge kvinder, der kommer præmaturt i overgangsalderen, f.eks. fordi de har været i kemobehandling og har fået deres æggestokke ødelagt. Den gruppe overlever hyppigere i dag, og lægerne ser dem oftere end for 15 år siden. Den anden gruppe er kvinder, med det såkaldte braga-gen, der giver en forhøjet risiko for både brystkræft og kræft i æggestokkene. Mange vælger derfor at få fjernet deres æggestokke.
-Begge grupper anbefaler vi at tage hormontilskud pga af den forøgede risiko for hjerte-kar-problemer. Anette Tønnes Pedersen vil også anbefale de kvinder, der uden påviselig grund kommer i overgangsalderen før de er fyldt 40, at de af samme årsager også bliver ordineret et østrogen-tilskud.
Kilder: Anette Tønnes Pedersen, Sundhed.dk
Kilder: Anette Tønnes Pedersen, Sundhed.dk
Overgangsalderen kan give smerter i muskler og led. Men de forveksles ofte med gigt-smerter. Så hvis, du er i overgangsalderen og tror, dine smerter kan skyldes gigt, så tal med din læge om at prøve et østrogen-tilskud i to til tre måneder.
Kilde: Anette Tønnes Pedersen
Man bruger præparater, som enten indeholder det ene kvindelige kønshormon – østrogen – eller begge hormoner, altså både østrogen og gestagen. Gestagen svarer til det hormon, som æggestokkene laver efter ægløsning (progesteron). Naturligt progesteron findes som gel, men er ikke ret effektivt. Ordineret hormontilskud findes som f.eks. tabletter, plastre og stikpiller.
Kilde: Netdoktor.dk