Læger og jordemødre på skolebænken

1900 læger og jordemødre tager en dag på skolebænken for at genopfriske, hvordan de overvåger veer og hjertelyd på mor og barn under fødslen. Målet er, at færre børn skal fødes med iltmangel

Omkring 60.000 børn kommer hvert år til verden i Danmark. Langt de fleste fødsler går fint, og barnet bliver født sundt og raskt. Men omkring 500-700 børn oplever iltmangel under fødslen. Langt de fleste får det godt igen umiddelbart efter fødslen, men omkring 10 gange om året sker det, at barnet får alvorlige skader af iltmanglen.

For at få øge sikkerheden for både barn og mor under fødslen tager 1.900 jordemødre og fødselslæger fra hele Danmark nu på kursus for at blive endnu bedre til at overvåge moderens veer og barnets hjertelyd under fødslen, så flere børn fødes uden komplikationer. Det sker som led i et nationalt projekt ’Sikre fødsler,’ som alle landets fødeafdelinger deltager i.

På Hvidovre Hospital fødes der hvert år omkring 6.800 børn. Fødeafdelingens læger og jordemødre er positivt indstillede overfor projektet, fortæller ledende overlæge på Fødeafdelingen, Charlotte Wilken-Jensen:

– Fødeafdelingens personale har taget fantastisk godt imod tilbuddet om at få genopfrisket deres færdigheder. De er glade for, at de får mulighed for at lære at arbejde mere systematisk med udstyret, fremfor at bero på deres fornemmelse og erfaring, som de har været vant til, lyder det fra Charlotte Wilken-Jensen.

De 1.900 jordemødre og læger skal alle gennemgå et e-læringskursus og derefter på et et-dags genopfriskningskursus i at tolke de informationer om veer og barnets hjertelyd, som udstyret giver. Udover undervisning arbejder fødeafdelingerne også med at forbedre og systematisere arbejdsgange, for eksempel ved at bruge en tjekliste når moderen ankommer til fødeafdelingen og undervejs i fødslen.

Og der er helt klare mål med den massive indsats:

– Undervisningen skal være med til at øge sikkerheden for både mor og barn under fødslen. Ved at blive helt opdaterede på, hvordan man tolker resultaterne fra vores udstyr, håber vi, at vi kan halvere antallet af børn, der fødes med iltmangel, forklarer Charlotte Wilken-Jensen.

Om sikre fødsler
Projektet er udviklet for regionerne med bistand fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Dansk Selskab for Pædiatri, Jordemoderforeningen, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Patientforsikringen, de fem regioner og Danske Regioner. Projektet løber frem til og med 2014.