Regnbueruller af rispapir

Af: Emma Martiny

Foto: Winnie Methmann

Emma Martiny: Det er ikke længe siden, jeg fandt ud af, at jeg har rullet rispapir helt forkert. Jeg har altid synes, det var enormt svært at få rullerne pæne, men nu har jeg endelig knækket koden!

Rispapir skal ikke lægges i blød, men blot dyppes i koldt vand, inden de placeres på et skærebræt, fyldes og rulles stramt, så de kan spises uden, de falder fra hinanden. Denne metode lærte jeg ved at overvåge en kok på én af Århus’ bedste vietnamesiske restauranter, og jeg måtte straks hjem og gøre hende kunsten efter samme aften.

Det skal du bruge:

  • 3 gulerødder
  • 3 rødbeder
  • ½ lilla spidskål
  • ½ agurk
  • 1-2 avocadoer
  • 1 mango
  • 10 rispapir

Dip

  • 1 portion asiatisk daddeldip

Sådan gør du:

Skrub eller skræl gulerødder og rødbeder, og riv dem groft på et rivejern. Skær spidskålen i helt fine bånd. Skær agurken i stave, og skær avocado og mango i skiver.
Dyp et stykke rispapir i vand, så det bliver fugtigt på alle sider og kanter, og placér det derefter på et skærebræt. Placér alle de klargjorte grøntsager og mango i midten af rispapiret. Rul det derefter sammen 2/3 af vejen, imens du samler fyldet. Fold de to sider af rispapiret ind, så fyldet holdes på plads, og rul rispapiret det sidste stykke, så du får en stram rulle. Gentag, indtil du har opbrugt alt fyldet. Halvér rispapirrullerne, og anret dem på et fad. Servér med asiatisk daddeldip.

SERVÉR … som forret inden sushi. Prøv også at tilsætte nudler og laks, tigerrejer eller tofu til rullerne, så de kan spises som et let, men fyldestgørende måltid.

 

Asiatisk daddeldip til ruller af rispapir

Måske kender du den søde teriyakisauce, man ofte får serveret på asiatiske spisesteder? Denne dip smager nærmest præcis sådan, men den er betydeligt sundere, da det er dadler, der giver den sin skønne karamelsmag og konsistens. Servér daddeldippen til rispapirruller, vend den i nudelsalater, eller brug den som en asiatisk BBQ-marinade.

Det skal du bruge:

  • 50 g bløde dadler, udstenede
  • ½ dl sojasauce
  • ½ dl sesam- eller olivenolie
  • saften af ½ lime
  • ingefær, svarende til spidsen af en tommelfinger
  • 1 lille tsk. sambaloelek
  • 2-3 fed hvidløg

Sådan gør du:

Kom alle ingredienserne i en højhastighedsblender, og kør, til du får en helt glat konsistens. Smag dippen til, så den er tilpas stærk/syrlig/sød.

Fra Bogen ‘Grøntsagsglæde’ af Emma Martiny.