Rent vand – det lyder let, så hvorfor mangler vi det?

Af: Malene Tonnung Foto: Adobe Stock

Du har sikkert hørt det mange gange: Husk at drikke vand. Alligevel går alt for mange rundt med en mere eller mindre konstant dehydrering. Bliv klogere på, hvorfor det er vigtigt for dig at få vand nok.

Vand er det vigtigste brændstof til at holde din krop i gang. Og med alderen bliver det endnu vigtigere at sørge for, at vores motor kører smidigt. Vand udgør en betydelig del af vores krop – omkring 60-70 procent. Så det er afgørende at fylde op med det, vi mister, og for at skylle skadelige stoffer ud. Det er rent vand bedst til, for helt ned på celleplan skal vi bruge vandets egenskaber.

Køler og regulerer

Når din krop begynder at føle sig lidt varm, sætter den automatisk gang i svedproduktionen. De små svedperler har den funktion, at de køler huden ned i mødet med luften. Selvom det kan føles ubehageligt at svede voldsomt, er det langt bedre end følelsen af at overophede. Uden vand kan en overophedning blive livstruende.

Læs også: Uden mad og drikke…

Det er også vandets job at transportere vigtige næringsstoffer og ilt til dine celler og skylle affaldsstofferne ud af din krop. Til denne oprydnings-funktion er det bedst at bruge rent vand.

Hold gang i maven med vand

Udover at vand hjælper med at nedbryde mad og sikrer, at næringsstoffer bliver optaget, spiller vand også en hovedrolle i at holde tarmen i gang. Alt for mange forstoppelser opstår højst sandsynligt af et simpelt underskud på vandkontoen. Døjer du jævnligt med et tilstoppet tarmsystem, er der altså god grund til at kigge kritisk på dit vandregnskab.

En ung familie drikker vand og har en vandrensningsmaskine installeret

Sund fra inderst til yderst

Din hud har også brug for sin daglige dosis vand. Det holder den elastisk, hydreret og ungdommelig. Lider du af tør hud, kan olie inde- og udefra måske hjælpe, men sørg først og fremmest for, at det grundlæggende – vandet – er til stede.

Læs også: Viden om vand

Vand regulerer også dit blodtryk, støtter organerne og smører leddene. Og det holder dig skarp og fokuseret. Så hvis du føler dig træt, kan det være tid til en slurk vand!

Ved du, om du får nok vand?

Der er højst sandsynligt langt flere, der får lidt for lidt vand, mens de færreste får for meget. Så du skal sjældent være bange for at drikke godt med vand.

En god tommelfingerregel er at sikre dig 1,5 til 2 liter vand om dagen. Hvis du vil være mere præcis, kan du beregne 30-40 ml vand pr. kilo kropsvægt. Om det er 30 eller 40 ml, afhænger af dig og din livsstil – motion og varme giver sved og dermed et større vandbehov.

Rent vand er altid at foretrække, da kroppen skal bruge mindre energi på at skille andre stoffer fra vandet, før det kan bruges til at fylde depoter op og rense ud. Smager dit vand dårligt, eller er du bekymret for, om dit vand i vandhanen er helt rent, så kan du overveje at få sat vandfiltrering på.

Dansk patenteret opfindelse filtrerer effektivt og naturligt

Det danske firma Aquaporin har skabt en unik filtrerings-membran, der kan rense vand effektivt.

Aquaporin-proteiner er naturens egne vandkanaler, som findes i alle levende celler, hvor de fungerer som effektive, selektive motorveje for vandmolekyler.

Derfor blev et filter lavet på denne teknik sendt med Andreas Mogensen ud til den internationale rumstation, hvor det er testet.

Aquaporin Inside®-teknologien kan fjerne tæt på al indhold af forurenende stoffer som:

  • PFAS og pesticider
  • tungmetaller og mikroplastik
  • vira, bakterier og hormoner
  • nitrat og andre skadelige forurenende stoffer

Læs mere på Cleanwater.selectedforyou.dk – både om vand og filtreringssystemet A2O Pure, der filtrerer ved hjælp af aquaporiner.

Bruger du rabatkoden Helse24, får du et ekstra PRE-filter med i pakken, når du køber et system.

Kilde: Altomkost.dk, iform.dk, aeldresagen.dk