Ringridderboller

Ca. 16 stk.

Du skal bruge


Udstyr:

Springform, 27 cm i diameter

Dej:

500 g fintsigtet speltmel

50 g mellemfint valsede byg- eller havregryn

ca. 1 ½ dl mælk

ca. 1 ½ dl lunken vand

20 g økologisk gær

1 spsk. honning

10 g salt

1 æg

100 g groft revet, syrligt æble

Sådan gør du

Mel og byggryn blandes grundigt. Gæren smuldres fint i melet, og de øvrige ingredienser tilsættes.

Dejen blandes og æltes, til den er blank og smidig. Lad den hæve, til den når dobbelt størrelse.

Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Afgas den let, og form den til en pølse. Pølsen deles i stykker à 60 g. Stykkerne formes til boller, som stilles med små mellemrum som en blomst i den smurte springform. Bollerne efterhæver til næsten dobbelt størrelse, indtil de fylder formen næsten helt ud.

Forvarm ovnen til 200 grader ved almindelig varme.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg, og pynt med havre- eller byggryn.

Fyld ovnen med vand fra en sprayflaske. Sæt bollerne ind på en plade på næstnederste ribbe, og bag dem i ca. 40 min. Når de er færdige, lempes ‘blomsten’ forsigtigt over på en bagerist, så den ikke går i stykker. Bollerne skal køle helt af, før der brydes af ‘blomsten’.

Hvis bollerne bages fritstående, skal de sættes midt i ovnen, som skal være 180 grader varm. Bollerne er færdige efter ca. 15 min.