Røde øjne: Handling påkrævet

Af: Øjenforeningen

Foto: Øjenforeningen

Bliver dit øje rødt, er det et “råb” om hjælp, som du ikke må sidde overhørig. Røde øjne kræver handling.

Hvis der er noget galt et sted i kroppen, prøver den selv at løse problemet, ved at øge blodgennemstrømningen. Det sker også i øjet. Her udvides blodkarrene i den ellers hvide slimhinde. Det ses tydeligt, for øjet bliver rødt.

Når man tænker på, hvor ofte vi får noget i øjnene (inkl. de mange gange vi rører ved vores øjne eller øjenomgivelser), er det utroligt, hvor ofte det går godt.

Betændelse er mest almindelig årsag

Det skyldes, at kroppens selvforsvar er utrolig effektivt. De mange ekstra hvide blodlegemer, der strømmer igennem det røde øje, kan bekæmpe den mest almindelige årsag til røde øjne: øjenbetændelse. Betændelsen kan være forårsaget af en virus, en bakterie eller en svamp.

Din praktiserende læge kan i langt de fleste tilfælde hjælpe dig med en effektiv behandling af infektioner, som kroppen ikke selv kan bekæmpe.

Andre meget almindelige årsager er øjenallergi, tørre øjne eller en ulykke, hvor man får noget i øjet eller et slag på øjet.

Gør altid noget ved røde øjne!

Bliver dit øje rødt, skal du altid gøre noget ved det. Start med at kontakte din egen læge.

Hvis du har fået et slag på øjet eller har fået noget i øjet, kan det sagtens være noget, der kræver akut behandling. Hvis du udover at have røde øjne også oplever, at synet er sløret, eller at du meget lyssky, skal du heller ikke vente alt for længe med at søge hjælp.

Du kan finde mere information og tips i Øjenforeningens brochurer ’Rødt øje’ og ’Øjenskader’ på ojenforeningen.dk.

 


 

Årsager til røde øjne:

  • Øjenbetændelse
  • øjenallergi
  • tørre øjne
  • traume (slag på øjet eller fremmedlegeme i øjet)
  • hornhindebetændelse
  • regnbuehindebetændelse
  • akut grøn stær

Pas på!

Når du er på rejse, møder du ikke bare nye synsindtryk. Du møder også en helt ny bakterieflora, som kan genere dine øjne.

For eksempel kan den ellers så skønne swimmingpool være en sand bakteriebombe.

Derfor bør man aldrig bruge kontaktlinser i poolen. Hvis der kommer bakterier under kontaktlinsen, kan det give en betændelse i hornhinden, der er øjets yderste lag.