Røde øjne: Hvornår kræves der handling?

Af: Magasinet Helse Foto: Adobe Stock

Bliver dit øje rødt, er det et tydeligt signal om, at noget er galt, og det kræver din opmærksomhed. Røde øjne kan have mange forskellige årsager, men fælles for dem alle er, at de ikke bør ignoreres. Når vi får noget i øjet eller rører ved vores øjenomgivelser, reagerer kroppen ved at øge blodgennemstrømningen, hvilket gør øjet rødt. Det er kroppens måde at forsøge at løse problemet på.

Det skriver Magasinet Helse.

Den mest almindelige årsag til røde øjne er øjenbetændelse, som kan være forårsaget af virus, bakterier eller svampe. Kroppens selvforsvar er ofte effektivt nok til at bekæmpe infektionen, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at få hjælp fra en læge. Andre hyppige årsager til røde øjne inkluderer øjenallergi, tørre øjne og traumer som slag på øjet eller fremmedlegemer i øjet.

Hvis du oplever røde øjne, er det vigtigt at tage det alvorligt og handle hurtigt. Kontakt din egen læge for en vurdering, især hvis dine symptomer inkluderer sløret syn eller lysfølsomhed, da dette kan være tegn på mere alvorlige tilstande som hornhindebetændelse eller akut grøn stær.

En anden vigtig faktor at være opmærksom på er øjenskader forårsaget af bakterier fra f.eks. swimmingpools. Hvis du bruger kontaktlinser, bør du undgå at bruge dem i poolen, da bakterier under linsen kan forårsage betændelse i hornhinden.

Ved rejser udsættes du også for nye bakteriefloraer, som kan påvirke dine øjne. Derfor er det en god idé at være ekstra forsigtig med øjenhygiejne, når du er i udlandet.