Det kan være rigtig svært at holde op med at ryge. Uanset om man er direktør eller dagplejemor, om man er læge eller lærer, så kan de små hvide djævle sende en til tælling. Men selv om det er svært, så kan det godt lade sig gøre.
Statistisk set så er det næsten umuligt for nogle mennesker at holde op med at ryge. De bliver ofte karakteriseret som ”de ressourcesvage”. Altså dem, der ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet, har ingen videregående uddannelse, måske har de sociale problemer, måske har de en dårlig økonomi. Men vores alle sammens dronning er et klassisk eksempel på, at det ikke er ens sociale baggrund, der er afgørende for, om man er ryger eller ikke-ryger. På samme måde behøver det heller ikke at være afgørende for, om man kan holde op med at ryge, viser et projekt fra Køge Kommune. Projektet hedder Sund Zone og arbejder med sundhedsfremme i et nærmiljø i boligområdet Ellemarken, der er et af kommunens socialt belastede boligområder. Her arbejder sundhedsplejerske Charlotte Baeré som rygestoprådgiver, og resultaterne er intet mindre end imponerende:
– Jeg kan kun mindes to deltagere, der er stoppet i projektet, uden at være stoppet med at ryge. Men for nogle er det en meget længere proces end de to til tre måneder, som typisk er tidsrammen på andre rygestopkurser.
Rygestopforløbet i Køge Kommunes sundhedsprojekt er skabt med udgangspunkt i Kræftens Bekæmpelses ”Kom & Kvit” koncept for rygestop, men hertil har Charlotte Baeré og hendes kolleger tilført mere samtale og en næsten ubegrænset mulighed for at få støtte. Selve kurserne bliver afholdt hver anden uge i et fast tidsrum, men derudover er der mulighed for at komme forbi kontoret, som er etableret i en af lejlighederne i boligkomplekset eller ringe i løbet af ugen, hvis der er noget, der bliver svært, eller man har brug for lidt ekstra støtte.
– Det kan være nogle af dem, der er holdt, som skal forbi, fordi de er inviteret til fest i weekenden og er i tvivl om, hvordan de skal lade være med at tænde en cigaret i løbet af aftenen. Så taler vi lidt om det, siger en tydeligt tilfreds rygestoprådgiver.
Mange af de rygere, som Charlotte Baeré møder i sit arbejde, har røget langt størstedelen af deres liv, og det er ikke nogen nem beslutning at lægge den vane fra sig. Men hos Charlotte og hendes kolleger er man også velkommen, selv om man ikke er klar til at forsøge sig med at stoppe.
– Vi holder informationsmøder, hvor vi slet ikke taler om at stoppe, men hvor vi fortæller om, hvad cigaretterne gør ved en. Det kan være, at det er første skridt, som får nogle til at overveje om de skal stoppe. Det kan være en lang proces, men det vigtige er, at der her er tid og plads til alle dem, der har lyst.
For mange rygere er der flere stadier på vejen til livet som ikke-ryger: en fase som ryger, hvor man ikke er interesseret i at stoppe, en fase hvor man overvejer at stoppe, en fase hvor man har besluttet sig for at stoppe men endnu ikke gjort det, fasen hvor man faktisk lader være med at tænde en cigaret og endelig en fase, hvor det drejer sig om at holde fast i rygestoppet. Uanset hvilken fase man befinder sig i, så støtter Charlotte Baeré og hendes kolleger de mennesker, de møder – og de støtter og inspirerer hinanden ved møderne.
– Jeg taler kun rygestop med dem, der har lyst til det. Man stopper ikke med at ryge, fordi konen eller lægen eller jeg synes, det er en god idé. Det skal komme fra en selv, afslutter Charlotte Baeré.
Nogle gange kommer ønsket om at holde op med at ryge ved, at man stiller sig selv nye spørgsmål om ens vaner.
Inden du forsøger at lægge cigaretterne fra dig, så stil dig selv nogle enkle spørgsmål:
Hvad gør cigaretterne for mig?
Hvilke fordele er der ved at ryge?
Hvilke ulemper er der ved at ryge?
Hvad gør rygning ved mig?
Hvilke fordele giver det?
Hvilke ulemper giver det?
Langt de fleste kommuner – hvis ikke alle – tilbyder rygestopkurser. Henvend dig til din kommune for at høre om de lokale muligheder.
Få gode råd om rygestop på www.stoplinien.dk, som er en hjemmeside udarbejdet af Sundhedsstyrelsen. Her er desuden diverse pjecer om rygestop på andre sprog: Blandt andet tyrkisk, arabisk, somali og urdu.
www.e-kvit.dk er en digital rygestopguide, som hjælper og støtter med sms’er. Programmet fås også som app til smartphones – hent den gratis i App Store eller Google Play.