Ryggen på havearbejde …

Syv gode råd til hvordan du holder ryggen i orden, når du går i haven. Og hvad du gør, hvis uheldet er ude.

Når foråret spirer, og solen skinner, får vi havefolk det lidt som gamle cirkusheste, der lugter savsmuld – vi må derud og i gang. Koste hvad det vil. For en del havefolk svarer det sådan cirka til at kaste sig ud i et marathonløb – uden at have trænet. Det er med liv og lemmer som indsats. Og ofte er det ryggen, som må holde for.

Sammenligningen med et marathonløb er bestemt ikke helt ved siden af, fordi vores fysiske form sjældent er til, hvad tungt havearbejde kræver. Vores krop, og hermed også ryggen, indretter sig nemlig efter vores dagligdag, og er den fysisk inaktiv, er vores fysik derefter – ikke særlig stærk.

Så vi, der ikke er i alt for god form, må derfor være ekstra opmærksomme og bruge ryggen fornuftigt. Og det gør vi ved at følge de syv gode råd:

7 gode råd

  • Start med noget af det lette havearbejde. Det er din opvarmning. Opvarmningen kan også fint være en cykeltur til købmanden eller havecentret. Så er du klar…
  • God og varm påklædning. Det gælder specielt i koldt vejr, fordi en kold eller afkølet ryg er langt mere sårbar end en varm. Tøjet bør dække hele ryggen, også når du bøjer dig forover.
  • Undgå foroverbøjning i længere tid. Varierer arbejdet og undgå langvarigt ensartet arbejde. Læg gerne hænderne på lænden og bøj bagover indimellem – specielt efter foroverbøjninger. Det er en rigtig god vane at tillægge sig.
  • Løft med benene, hold ryggen ret. Ved løft med “rund ryg” kommer der enorme belastninger på specielt den nederste del af vores ryg, og det kan give alvorlige skader.
  • Undgå vrid i ryggen ved løfte- og bærearbejde. Brug benene. Normalt kan ryggen sagtens vrides og bevæges til yderstillinger, men hvis det sker samtidigt med, at man bærer tung vægt i hænderne, kommer der voldsomme belastninger på mange af ryggens mange små strukturer.
  • Hold så vidt muligt ryggen ret, når du arbejder i haven. Gode og solide haveredskaber med lange skæfter hjælper dig også med at holde ryggen ret.
  • Lyt til kroppen. Træthed, ømhed eller ondt i ryggen er en ‘rød lampe’, der blinker. Hold pause eller udsæt resten til en anden dag. Havearbejdet løber jo ingen vegne.

Hvis uheldet er ude

Er uheldet ude, og du får rigtigt ondt i ryggen under havearbejdet, bør du selvfølgelig stoppe. Brug i første omgang kulde, for eksempel en isterningpose eller andet fra fryseren, det kan lindre smerterne. Du kan også bruge håndkøbsmedicin til at dæmpe smerterne og tage den med ro et par dage.

Find stillinger, hvor du er mindst generet af smerterne. Prøv at ligge på maven og slappe af i ryggen. I denne stilling kan du også forsøge at stemme op på armene, som ved ‘armbøjninger’, så du kommer til at svaje i ryggen. Letter det på smerterne, må du gerne lave denne øvelse en række gange i løbet af dagen. Bevægelse, fx almindelig gang, kan ofte lindre rygsmerter.

Haven kan styrke ryggen

Det er heldigvis sjældent farligt at have ondt i ryggen, og langt de fleste rygsmerter forsvinder af sig selv i løbet af nogle dage eller få uger. Får du det kraftige og vedvarende rygsmerter, så søg professionel hjælp, fx din praktiserende læge.

Faktisk kan havearbejde styrke ryggen. Ved regelmæssig brug – og dermed træning – af ryggen gennem havearbejde bygger du dine rygmuskler op. Ryggen bliver stærkere. Som marathonløberen, der gradvist bygger formen op. Havearbejdet og ryggen er absolut ikke modsætninger – snarere tværtimod.

Rigtig god fornøjelse med din have!