Rygning er skidt for tandsundheden

Af: Af: Valdemar Hein, overtandlæge i Høje-Taastrup Kommunale Tandpleje.

Foto: Colourbox

Man får ikke huller i tænderne af at ryge – men til gengæld får man dårligere tandsundhed, da tandkødsbetændelse kan udvikle sig til den knoglenedbrydende folkesygdom parodontose. Det er aldrig for sent at holde op med at ryge, og det er godt for både krop og tænder.

 

De fleste børn og voksne er helt klar over, at det er sundhedsskadeligt at ryge. Tallene viser, at folk, der ryger, desværre har en større risiko for at få kræft og udvikle og forværre forskellige kredsløbssygdomme.

Det er dog ikke alle, der ved, at rygning også er meget skadeligt for tænderne. Rygning nedsætter blodgennemstrømningen i de små blodkar i tandkødet og nedsætter dermed immunforsvaret, hvilket medfører parodontose og knoglenedbrydning.

 

Udvikling af parodontose

Parodontose opstår, når der er bakteriebelægninger langs overgangen mellem tandkrone og tandkød. I starten vil det forårsage tandkødsbetændelse, og til sidst og i værste fald vil tanden falde ud.

Tandkødsbetændelse oplever man som blødende tandkød, når man børster tænder eller bruger tandtråd/tandstikkere. Når betændelsen i tandkødet hos rygeren spreder sig til resten af tanden, kan den tandunderstøttende knogle forsvinde. Hvor hurtigt tanden nedbrydes, kan variere fra langsomt til meget hurtigt.

 

Aldrig for sent med et rygestop

Din tandlæge kan – udover at lugte det – også se i din mundhule, at du er ryger. Ganen får et karakteristisk udseende pga. varmepåvirkningen fra røgen. Samtidig vil tandkødets nedsatte blodgennemstrømning afsløre dybe tandkødslommer, der gemmer på bakteriebelægninger, som immunforsvaret ikke har kunnet holde ude.

Det er dog aldrig for sent med et rygestop, og man vil opleve, at blodgennemstrømningen i tandkødet ganske hurtigt bedres efter, at tobakken er kvittet. Det er ofte meget bekosteligt at have parodontose, da det kræver hyppige tandrensninger i tandkødslommerne hos tandlægen, og det er under alle omstændigheder kun symptombehandling frem for kur.

Find din indre motivation frem og planlæg dit rygestop – hvis ikke andet, så for dine tænders skyld.

 


ATO, Ansatte Tandlægers Organisation, anbefaler:

Stop med at ryge – find ud af, hvad der motiverer og hold fast.
Alle kommuner stiller gratis rygestoptilbud til rådighed. Der er langt større chance for at gennemføre og fastholde et rygestop, hvis man kommer på et rygestopkursus. Din tandlæge kan hjælpe dig med at finde et rygestoptilbud i netop din kommune.

Parodontose er en sygdom, der i perioder kan være aktiv eller inaktiv. Så længe man er ryger, er der stærkt øget risiko for, at sygdommen vil være aktiv og nedbryde den tandbærende knogle, så tænderne ultimativt løsnes og mistes.

 


 

Rygere bliver særligt hårdt ramt af parodontose

Parodontose er en sygdom, der i perioder kan være aktiv eller inaktiv. Så længe man er ryger, er der stærkt øget risiko for, at sygdommen vil være aktiv og nedbryde den tandbærende knogle, så tænderne ultimativt løsnes og mistes.