Rygsmerter var blindtarmsbetændelse

Af: Henrik Prinds Rasmussen, praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding

Foto: Colourbox

Hun er dagens sidste patient, og jeg ser på kalenderen, at der står ”ondt i ryggen” som nøgleord for konsultationen. Det er en hyppig problemstilling i praksis, og jeg tænker på vej ud i venteværelset, at det nok drejer sig om et lændehold. Jeg kalder på patienten i venteværelset og lægger mærke til, hvordan hun rejser sig og bevæger sig mod konsultationen.

Der er mange vigtige og gratis informationer at hente i de observationer, man som læge kan gøre sig fra venteværelset til konsultationen, og ofte er observationerne så værdifulde, at diagnosen kan stilles, inden den egentlige konsultation starter med patienten.

Min patient, der er en kvinde på 46 år, rejser sig langsomt fra stolen med et anstrængt ansigtsudtryk, kommer langsomt haltende ind i konsultationen og sætter sig forsigtigt, mens hun støtter med den ene arm på bordet. Inden hun når at sætte sig, har jeg streget min første diagnose og er blevet opmærksom på, at der kan være tale om en mere alvorlig sygdom.

Jeg starter med at spørge til sygehistorien. Hun er en rask kvinde, der for to dage siden var på skadestuen med rygsmerter, men blev hurtigt udskrevet igen. Siden har hun oplevet uændrede rygsmerter og tiltagende mavesmerter, der er startet midt i maven og nu er trukket ned i nederste højre del af maven. Samtidig har hun oplevet kvalme og to opkastninger. Desuden har hun målt en temperatur på 38 grader. Vi gennemgår forskellige rutinespørgsmål. Hun er ikke gravid, har ingen symptomer på blærebetændelse, hun har ikke slået sig, hun har ikke oplevet lignende smerter før og er ikke tidligere opereret.

Jeg måler hendes blodtryk, der er normalt, hendes puls er lidt påskyndet, rygundersøgelsen viser ikke tegn på discusprolaps, men da jeg undersøger hendes mave, bliver jeg bekymret. Hun er direkte og indirekte øm svarende til den nederste højre del af maven. Det er dér, blindtarmen sidder, og jeg har derfor mistanke om en blindtarmsbetændelse. Jeg måler hendes infektionstal i en blodprøve i fingeren. Infektionstallet er væsentligt forhøjet og understøtter dermed mistanken om blindtarmsbetændelse og yderligere komplikationer.

Blindtarmen er et lille stykke tarm, der sidder dér, hvor tyktarmen begynder. Blindtarmsbetændelse er en pludselig betændelse i denne del af tarmen, og symptomerne er mavesmerter, der bevæger sig ned i højre nederste del af maven, ofte ledsaget af let feber, kvalme og opkastninger. Når der opstår blindtarmsbetændelse, er der risiko for, at blindtarmen sprænger, og infektionen dermed spreder sig til bughulen, hvilket er en væsentlig mere farlig situation.

Jeg har mistanke om, at min patient har en blindtarmsbetændelse, men fordi hun har haft symptomer i mere end to dage, og der samtidig er høje infektionstal, kan der være gået hul på blindtarmen eller have dannet sig en indkapslet infektion i maven. Det er potentielt en farlig tilstand, der kan føre til blodforgiftning og kræver akut indlæggelse.

Jeg deler mine overvejelser med hende og fortæller, at det i udgangspunktet ikke handler om et rygproblem, men snarere en mave-infektion, der giver udstrålende smerter til ryggen. Jeg fortæller hende, at hun skal indlægges, og at hun skal være fastende med henblik på at være klar til en eventuel operation hvis det bliver nødvendigt.