Sådan vælger du de bedste sandaler

Af: Tina Rønhøj/kommunikationskonsulent i Danske Fodterapeuter

Foto: Shutterstock

Stil krav til størrelse, pasform, sål og lukkemulighed.

Lette, minimalistiske og elegante sandaler er forjættende at købe, når solen gør det utænkeligt at gå i andet. Men den type sandal gør sjældent noget godt for dine fødder. Og dit valg af sandaler betyder meget for din fodsundhed i længden, fordi dine fødder ofte ender med at blive, hvad du går i.

– Vi kan forebygge mange fodproblemer ved at vælge sandaler, sko og støvler, der skåner vores fødder hele livet. Det er bare ikke altid, at det går op for os, før vi begynder at få ondt i fødder, ankler og knæ. Men det er aldrig for sent at gøre noget godt for sine fødder, så det er en god idé at lade fornuften få indflydelse på, hvilke sandaler vi tager med os hjem fra skobutikken, siger Pia Bondorph, fodterapeut.

Læs også: Vær god ved dine fødder

For korte og for lange

Sandaler kan volde problemer på flere forskellige måder. Er de for korte, kan du komme til at gå på bagkanten. Det kan give dig hård hud, og det risikerer at give dig revner i hælene, der gør ondt. Hvis dine tæer stikker ud over kanten, kan det risikere at give dig sår, og det kan være skyld i, at du får ondt i ankler og lægge. Er sandalerne derimod for lange, kan du risikere at snuble i dem og slå dig.

– Jeg vil virkelig anbefale at vælge sandaler, der passer perfekt i størrelsen, da en sandal, der er for kort eller lang, er lige så problematisk som en sko eller støvle, der er det, siger hun.

Sidder de fast?

Sandaler med tåremme er flotte, men dem skal huden vænne sig til, og når det sker, kan du få vabler af det. Klipklapper er også et fristende valg på en glohed dag. Men de sidder kun fast ved storetåen, og du skal derfor krumme tæerne for at holde dem på plads, når du går. Og det er hverken godt for din tæer eller den måde, du går på, og du kan f.eks. få ondt i akillessenen. Klipklapper er derfor kun okay for dine fødder, hvis du blot skal ud og hente post eller på en anden kort tur.

– Selvom jeg godt ved, at bærere af sokker i sandaler ofte udskammes for deres valg, så vil jeg alligevel anbefale det. Hvis man altså har lyst til det, og der er plads til det i sandalerne. Sokker er rare på kølige sommerdage, fordi de holder fødderne varme og beskytter mod solskoldning, og det kan mennesker med f.eks. diabetes have brug for.

Læs også: Når fodskaden er sket

Udfør et sandaltjek

Hvad skal du vælge, hvis du vil styre udenom de sandaler, der er mere smukke, end de er sunde for dine fødder? Magien ligger i korrekt størrelse, pasform, sål og lukkemulighed. Så er du rigtig godt på vej til et nyt udgangspunkt for dine gåture i sandaler, som ofte bliver til mange skridt på en sommerdag. Inden du svinger dankortet, skal du altså spørge dig selv, om sandalen sidder fast, passer til din fod, om sålen kan bøjes, suger sved og absorberer stød, og hvis du har særlig behov, skal den også kunne honorere det.