På sundhed.dk kan Henning lige som alle andre følge med i, hvem der har været inde og se hans personlige sundhedsoplysninger. For ham er det en af grundene til, at han føler sig tryg ved den elektroniske sundhedsjournal på sundhed.dk, som rummer alt fra journaloplysninger til recepter og donorregistrering.
Ligesom mange andre danskere går Henning Søndergaard jævnligt ind på sundhed.dk for at læse med i sin e-journal. Henning er godt klar over, at hans journaloplysninger er tilgængelige for de sundhedsfaglige, som han er i behandling hos, men han vidste ikke, at han selv kan kontrollere præcis hvem, der har set dem. Når en behandler i sundhedsvæsenet eller på apoteket slår op i hans personlige sundhedsdata via sundhed.dk, registreres det nemlig i funktionen ’Min Log’.
– Det anede jeg ikke, men det er da med til at give noget ekstra tryghed. Det er jo meget personfølsomme oplysninger, der ligger på sundhed.dk, så et eller andet sted er det jo rimeligt, at man kan se, hvem der kigger med, lyder det fra den 48-årige københavner.
Henning lister en lang række behandlere op, som har været inde på hans oplysninger. Der er slået op fra både praktiserende læger og forskellige behandlere på Frederiksberg Sygehus, Herlev Sygehus og Rigshospitalet. Det er der for Henning intet overraskende i. Han er nemlig ikke en af dem, som kun besøger lægen i forbindelse med en influenza i ny og næ. Med kronisk rygmarksbrok og en behandlingskrævende nyresygdom er hans sygdomshistorie en noget mere kompliceret affære. Han er derfor kun glad for, at de sundhedsfaglige hurtigt har mulighed for at få overblik over hans situation.
– Det er meget vigtigt, synes jeg. Jeg er jo i kontakt med mange forskellige læger på forskellige afdelinger, så det er betryggende at vide, at de har adgang til det hele. Faktisk er det nogle gange noget, jeg selv opfordrer lægerne til.
Delingen af Hennings data via sundhed.dk er styret, så kun han og sundhedsfaglige med den rette rolle kan slå op i hans journal. Den sundhedsfaglige skal have en behandlingsrelation til Henning, have det rigtige medarbejderpas og kende hans CPR-nummer for at kunne se de personlige data. Det er Henning godt klar over, og selvom han i foråret kunne følge med, mens historien om Se & Hørs brug af personlige oplysninger gav genlyd i medierne landet over, bekymrer han sig ikke om, at noget lignende skulle kunne ske med hans oplysninger fra sundhedsvæsnet:
– Det er slet ikke noget, jeg går rundt og er nervøs for. Jeg kender godt reglerne for, hvem der må se mine oplysninger, og så må jeg jo bare stole på, at sikkerheden er på plads. Ellers kan man jo rende rundt og være paranoid med så meget, fortæller han og tilføjer, at han tror, det giver en større sikkerhed, når man som patient selv kan følge med i hvem, der har set med i sundhedsjournalen:
– Det ved de sundhedsfaglige jo også, at jeg kan, og der bliver jo i den grad ballade, hvis de gør noget ulovligt i den sammenhæng, så det, tror jeg slet ikke, vil kunne ske.
Ud over den kontrol, Henning som patient selv kan lave, bliver der også løbende lavet stikprøvekontroller. Det skal sikre, at de læger, der har været inde på e-journalen, også har ret til det. Hvis der opdages noget uregelmæssigt, får man brev med posten.
Henning føler derfor, at han har god grund til at være tryg, og det er han ikke alene om. Tal fra en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for sundhed.dk viser nemlig, at det er meget få, som ikke føler sig trygge ved, at deres data på sundhed.dk kan ses af deres behandlere.
– Jeg tror, at behovet for og tilfredsheden med systemet overskygger bekymringer – i hvert fald for patienter som mig, der er så vant til sundhedsvæsnet, er det vigtigt, at man selv kan følge med, lyder det fra Henning.
Sundhedspolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet Sine Jensen er enig. Hun sidder med egne ord på den anden side og ser på de klager, som ofte kunne være undgået, hvis patienten selv havde været inde og følge med. Men patienternes tryghed ved den elektroniske datadeling er vigtig, understreger hun:
– Det er virkelig vigtigt, at patienten har let adgang til egne oplysninger, ligesom det også er afgørende, at behandlere på tværs af sundhedsvæsnet kan få et samlet overblik over patientens situation. Men det er selvfølgelig en forudsætning, at vi som borgere føler os trygge. Derfor er det også godt, at man selv kan følge med i hvem, der ser ens oplysninger. Jeg synes jo, at alt skal være tilgængeligt for borgerne. Det er jo i sidste ende dem, det hele handler om.
Henning er enig, også selvom ’Min log’ nok ikke bliver en af de tjenester, han vil bruge mest:
– Jeg har ikke rigtig brug for den kontrol for at føle mig tryg, men det er rart at vide, at muligheden er der, og man er vel nysgerrig.
Log på via den orange ’log på’-knap i øverste højre hjørne. Du skal bruge dit NemID
Nu vises siden ’Overblik i sundhedsjournalen’
Vælg det røde faneblad Min log
I et nyt temaområde om datasikkerhed på sundhed.dk kan du blandt andet læse om: