Sådan afslører dine fødder psoriasisgigt

Af: Magasinet Helse Foto: Adobe Stock

Psoriasisgigt er en kronisk inflammatorisk sygdom, der ofte rammer personer med psoriasis. Sygdommen kan både påvirke led og hud og kan være smertefuld og invaliderende, hvis den ikke behandles korrekt. En af de steder, hvor psoriasisgigt ofte viser sig, er i fødderne. At kunne genkende de tidlige tegn på psoriasisgigt i fødderne kan være afgørende for at få den rette behandling i tide.

Typiske symptomer på psoriasisgigt i fødderne inkluderer hævelse, ømhed og stivhed i leddene. Ofte vil det være tæerne og især storetåen, der rammes. Huden omkring de angrebne led kan blive rød og skællende, og der kan opstå fortykket hud, som minder om hård hud eller ligtorne. I mere alvorlige tilfælde kan negleforandringer såsom små fordybninger, fortykkelse og løsnen af neglene optræde. Disse symptomer kan variere i intensitet og kan komme og gå over tid.

For mange mennesker kan disse symptomer føre til problemer med at gå og stå i længere perioder. Smerten og hævelsen kan gøre det svært at finde passende fodtøj, og dagligdags aktiviteter kan blive en udfordring. Det er derfor vigtigt at søge lægehjælp, hvis man oplever disse symptomer, så man kan få stillet en diagnose og starte en relevant behandling.

Behandlingen af psoriasisgigt kan variere afhængigt af symptomernes sværhedsgrad. Ofte anvendes en kombination af medicin, fysioterapi og livsstilsændringer for at holde sygdommen under kontrol. Anti-inflammatoriske lægemidler, sygdomsmodificerende antirheumatiske lægemidler (DMARDs) og biologiske terapier kan være en del af behandlingsplanen. Det er også vigtigt at holde en sund vægt og dyrke regelmæssig motion for at mindske belastningen på leddene og forbedre den generelle helbredstilstand.

Læs mere her i Magasinet Helse.