Sådan håndterer du fodskader

Af: Magasinet Helse Foto: Adobe Stock

Når foden gør ondt, kan det skyldes enten en akut skade eller en overbelastningsskade. Akutte skader sker pludseligt, som når man vrikker om på foden, mens overbelastningsskader udvikler sig over tid og ofte rammer dem, der starter nye træningsrutiner for hurtigt.

Fysioterapeuten Martin Uhd fra Fysioterapi Træning Odense forklarer, at akutte skader som forstuvninger og brud kræver øjeblikkelig behandling. Ved forstuvninger og strakte ledbånd anvendes R.I.C.E.-princippet: ro, is, kompression og elevation.

Læs også: Sundhedstips til dine fødder

R.I.C.E.-princippet er dog blevet udvidet med et “M” for mobilisering, hvor det anbefales at få bevægelse i foden så hurtigt som muligt for at fremme helingen. Ved overbelastningsskader som akillessenebetændelse eller hælsporer er det vigtigt at bruge korrekt fodtøj med god støtte og stødabsorbering. En løbeanalyse kan hjælpe med at finde den rette type sko.

Overbelastningsskader opstår ofte, når man går for hårdt til værks efter lang tids inaktivitet. Derfor er det afgørende at starte langsomt og gradvist øge belastningen. Indlæg i skoene kan også være nødvendige, men bør bruges med omtanke for at undgå, at foden bliver afhængig af dem.

For at forebygge gentagne skader efter en tidligere fodskade anbefaler Martin Uhd specifik træning, såsom vippebræt- og elastikøvelser, for at genoptræne nervecenteret omkring ledbåndene. Det kan styrke foden og mindske risikoen for fremtidige skader.

Uanset om skaden er akut eller skyldes overbelastning, er det vigtigt at tage symptomerne alvorligt og give foden den nødvendige hvile og behandling. Med de rette forholdsregler kan man holde fødderne sunde og fortsætte med at nyde motion uden smerter.

Læs mere i Magasinet Helse.