Sådan kan du lindre forkølelse: Gode råd til en hurtigere helbredelse

Af: Magasinet Helse Foto: Adobe Stock

Når næsen løber, halsen gør ondt, og hovedet føles tungt, er der ingen vej udenom – du er blevet forkølet. Selvom mange tror, at de kan kurere forkølelsen, er dette desværre en myte. Forkølelse tager den tid, det tager, som regel en uges tid. Men heldigvis er der masser af måder at lindre symptomerne på.

En almindelig forkølelse består af fem faser, der typisk varer omkring en uge. I første fase er du blevet smittet med forkølelsesvirus, men mærker det endnu ikke. I anden fase kan du begynde at føle dig utilpas med mulig let feber og øm hals. Herefter går forkølelsen i fuldt udbrud i tredje fase med en tilstoppet næse og gennemsigtigt snot. I fjerde fase bliver dit snot tykt og gult, da dit immunforsvar bekæmper infektionen. Endelig, i femte fase, begynder du at få det bedre, selvom du stadig kan føle dig træt.

For at lindre en øm hals kan varm te, saft eller suppe være gavnlige. Sugetabletter med desinficerende eller lokalbedøvende effekt kan også hjælpe. Feber og hovedpine kan dæmpes med smertestillende medicin med paracetamol. En tilstoppet næse kan afhjælpes med næsespray, og det kan være en god idé at hæve hovedgærdet på din seng med en ekstra pude for at få bedre luft.

Husk også at vaske hænder grundigt og ofte for at undgå smitte, og host eller nys ind i albuen eller ærmet, hvis du ikke har en serviet ved hånden. På apoteket kan du få yderligere rådgivning om, hvordan du bedst lindrer dine forkølelsessymptomer.

Læs mere i denne artikel fra Magasinet Helse.