Kostråd: Sådan spiser du dig til et godt immunforsvar

Af: Jannie Iwankow Søgaard

Foto: Shutterstock

Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv. Sådan lyder de overordnede officielle kostråd til danskerne. Og det er også disse, som diætist og sundhedspolitisk konsulent i Kost og Ernæringsforbundet, Mia Lauwersen, overordnet henviser til, når hun skal svare på, hvordan man spiser sig til et godt immunforsvar.

– Man skal spise efter kostrådene. I dag tror mange, at man skal pille noget ud for at være rigtig sund. Men så bliver man nemt for snæver i sit valg af fødevarer. I dag er eksempelvis ris, pasta og rugbrød meget udskældt, men vælger man de rigtige produkter i de rigtige mængder, er det fødevarer, der er oplagte til at give os især gode fibre, siger hun.

Som forbruger betyder det, at det er en god idé at købe ind efter det grønne nøglehulsmærke og det orange fuldkornsmærke. Førstnævnte sikrer, at man sparer på fedt, sukker og salt, men til gengæld får flere kostfibre og fuldkorn, og fuldkornsmærket er en garant for et højt indhold af fuldkorn.

Kulhydrater er også vigtige

– Mange taler om helt at undgå kulhydrater, især når det handler om, at de skal tabe sig. Men vi har brug for kulhydrater. Vores hjerne lever af dem, og vi får også vigtige vitaminer samt fibre, så tarmene har noget at arbejde med, fra vores kulhydrater. Og så er det klart, at vælger man grov pasta i stedet for helt hvid pasta, så får man flest fibre, siger Mia Lauwersen.

En anden trend på kostområdet er at gå vegetar- eller veganervejen. Men vælger man den, anbefales det, at man rådfører sig med en diætist, der kan vejlede en i, hvad man bør spise i stedet. Kød er nemlig en god hovedkilde til jern og livsnødvendige vitaminer.

Kostråd er ikke nødvendigvis sexede

Mia Lauwersen pointerer tillige, at det, med mindre man har en sygdom og dermed specielle behov, ikke er nødvendigt at spise diverse kosttilskud og vitaminer for at sikre sig fundamentet for et godt immunforsvar.

– Så længe man spiser sundt og varieret, er man godt dækket ind, men det lyder selvfølgelig ikke super sexet, ligesom tallerkenmodellen også i manges ører lyder kedelig.

– Men den er god som pejlemærke. En kvart tallerken med kød, en kvart tallerken med ris, pasta eller kartofler og så en halv tallerken med grønt, så ser det meget fornuftigt ud. Og så skal man lige huske fisk et par gange om ugen, for omega 3, som fisk er en god kilde til, har vi svært ved selv at danne, siger Mia Lauwersen.