Professor i fødevaremikrobiologi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, Susanne Knøchel, og fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet, Camilla Udsen, giver råd til, hvordan man passer på sig selv, når chefen inviterer på julebuffet på en restaurant, eller man bare vil nyde en hyggelig middag ude i byen.
- Kig på restaurantens smileyrapport og se, om de har en glad smiley. Man kan finde rapporten på www.findsmiley.dk eller på den enkelte restaurant, som skal hænge rapporten op et synligt sted.
- Har restauranten ikke en glad smiley, kan man på rapporten se, hvilke forhold Fødevarestyrelsen har fundet kritisable. Derudfra kan man overveje, om man vil spise på restauranten. Hvis årsagen er, at de opbevarer mad under for høje temperaturer, kan der være risiko for, at man bliver syg. Men har spisestedet blot ikke fået hængt den seneste smileyrapport op i vinduet, udløser det også en ikke glad smiley, men dette er selvfølgelig ikke sundhedsskadeligt.
- Vælger man at gå på en restaurant, som har fået en mindre glad eller ligefrem sur smiley på grund af beskidte forhold eller forkert opbevaring af mad, kan man mindske risikoen for sygdom ved at holde sig fra salater og andre rå grønsager, som ikke er opvarmet.
- Derimod er det mindre risikofyldt at spise frisklavet varmt mad.
- Tag et kig i køkkenet, hvis det er muligt, og se hvordan der ser ud. Er der beskidt, kan det være tegn på, at maden ikke bliver lavet under ordentlige forhold.
- Er restauranten generelt flot og ren, og er toiletterne også pæne, vil man forvente, at restauranten også har en større opmærksomhed på, at maden bliver lavet under hygiejniske forhold. Men der er selvfølgelig ikke nogen garanti for det.
- Opdager man uhygiejniske forhold eller andre sundhedsskadelige forhold under et besøg på en restaurant, kan man klage til sin lokale fødevareregion ved enten at ringe til Fødevarestyrelsen eller ved at sende en elektronisk klage på www.fodevarestyrelsen.dk.