Saltinhalator revolutionerer KOL-behandling

Af: Magasinet Helse Foto: Adobe Stock

Et nyskabende forskningsprojekt fra Aalborg Universitetshospital har åbnet op for en bemærkelsesværdig forbedring i dagligdagen for patienter ramt af den kroniske lungesygdom KOL.

I hjertet af undersøgelsen står en saltinhalator, der har vist sig at give patienterne en mærkbart bedre livskvalitet.

Overlæge Ulla Møller Weinreich, som har ledet forskningsteamet, præsenterede resultaterne på European Respiratory Society konferencen i Wien. Resultatet af studiet er ikke til at tage fejl af: Patienter, der benyttede saltinhalatoren Breathox, rapporterede om markant mindre hoste og åndenød efter blot en måneds regelmæssig brug. Det er især bemærkelsesværdigt, at de mest positive resultater blev observeret hos patienter, der tog tre pust med inhalatoren både morgen og aften.

Læs også: Træk vejret! Øvelser til din vejrtrækning

Saltinhalatorens princip bygger på en velkendt metode i centraleuropæiske kurbade, hvor inhalation af saltdampe har været anvendt til at fremme vejrtrækning og velvære. Forskerne bag det danske studie har dog taget metoden et skridt videre ved at udvikle en praktisk inhalator, der gør det muligt for KOL-patienter at nyde godt af saltets slimløsende effekter hjemmefra. Selvom den præcise mekanisme bag saltstøvets gavnlige indvirkning endnu er uklar, tyder alt på en øget optagelse af væske i slimet, hvilket letter vejrtrækningen.

Breathox-inhalatoren, udviklet af den danske medicinalvirksomhed Liita Care, er ikke ment som en erstatning for medicinsk behandling af KOL, men snarere et supplement, der kan gøre hverdagen lettere for patienterne. Med minimal risiko for bivirkninger i form af gener i munden og svælget, fremhæver Weinreich, at deres fund har stor betydning for behandlingen af KOL.

Læs også: Lunger er livskvalitet

Med WHO’s skøn over, at 65 millioner mennesker globalt lider af KOL, og med over 300.000 danskere diagnosticeret med sygdommen, kunne dette danske forskningsprojekts resultater potentielt bringe håb og bedre livskvalitet til mange.

Læs hele artiklen fra Magasinet Helse her